eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Frankfurt, 2020. december 27.A Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus (COVID-19) elleni vakcinát tartalmazó fiolák Frankfurtban 2020. december 27-én. Németországban az idősotthonok 80 év feletti lakóit, az ott dolgozó ápolókat és a különösen veszélyeztetett kórházi dolgozókat oltják be először a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus (COVID-19) elleni vakcinával. Az oltókampányt jelenleg még mobil oltócsapatok végzik, a több mint 400 oltóközpont többsége a következő napokban nyílik majd meg.
Nyitókép: MTI/DPA pool/EPA/Andreas Arnold

Gyermekek százainál nem volt mellékhatása a Pfizer oltásának

Izraelben 12 év feletti gyerekeket is oltanak már a Pfizer és a BioNTech közösen fejlesztett vakcinájával: akik eddig megkapták, nem tapasztaltak komoly mellékhatást.

A hatszáz tinédzser beoltásából származó információ az első biztató jel arra nézvést, hogy a vakcina gyermekekben történő használata is biztonságos: még nem klinikai tesztek eredményéről van szó, Izraelben ugyanis a 12 év fölöttiek oltására is használják már a vakcinát, ha olyan gyermekről van szó, akit valamilyen alapbetegség magas rizikófaktorúvá tesz.

Százak kapták meg

Boaz Lev izraeli egészségügyi miniszter arról számol be a The Guardian tudósítása szerint, hogy eddig mintegy 600 gyermeket oltottak be.

"Nem találkoztunk komoly mellékhatással, még az enyhe mellékhatások is igen ritkák voltak. Ez megnyugtató"

– fogalmazott. A beoltott gyerekek közt cisztás fibrózissal együtt élő fiatalok is voltak.

Jelenleg két gyártó teszteli oltását gyerekeken: a Pfizer a 11 év fölötti korosztályban, míg az AstraZeneca a 6 év fölötti gyerekek körében vizsgálódik. A klinikai tesztek eredményére még hónapokat kell várnunk. Az izraeli választás arról, hogy elkezdjék a vakcinát gyerekeknek is adni, így valószínűsíthetően hónapokkal előzi meg azt, hogy más országok is elkezdjék a gyermekek immunizációját.

Gyorsan oltanak

Az izraeli oltási kampány továbbra is nagy ütemben halad: már a lakosság több mint fele megkapta első oltását, heteken belül pedig a népesség hatvan százaléka válik két oltással teljesen védetté a koronavírussal szemben. A hatvanszázalékos átoltottság a korábbi számítások szerint a nyájimmunitás alsó határát jelentheti, amelynél a tömeges immunitás hatására a vírus elkezd majd eltűnni. A gyorsabban terjedő variánsok hatására azonban a nyájimmunitást már magasabb átoltottságra kezdik tenni: Anthony Fauci amerikai egészségügyi főtanácsadó már 90 százalékos átoltottságról beszél. Ez Izrael számára probléma, mivel

lakosságának negyede gyermekkorú.

A mostani tervek szerint az oltási kampánnyal áprilisra végez az ország, ezt követően pedig jöhet a gyermekek oltása.

Nem a nyájimmunitás számít

Egyes kutatók ugyanakkor azt javasolják, vessük el a nyájimmunitás gondolatát és azért vegyünk fel oltást, hogy azzal a súlyos, kórházi kezelést megkövetelő megbetegedések és a halálozások száma alacsonyabb lehessen. Izraelben egyelőre csökken is ezeknek a súlyos eseteknek a száma, az új fertőzéseké szintén, de nem annyira drámai mértékben. Az ország egyelőre még az 50 év fölöttiek immunizációját részesíti előnyben, mivel rájuk nagyobb veszélyt jelent a koronavírusos megbetegedés.

A gyermekek oltásánál a szülői beleegyezés is olyan pont, amely megakaszthatja a folyamatot: Izraelben felmérések szerint jelenleg a szülők 41 százaléka adatna be koronavírus elleni oltást 6-15 éves gyermekének, 30 százalék bizonytalan, 29 százalék pedig nem kérné.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A gépi tanuláson (machine learningen) alapuló alkalmazások és szolgáltatások már átszövik mindennapjainkat, elég csak a különböző streaming szolgáltatók ajánlórendszereire vagy az okostelefonunk arcfelismerésére gondolni. Ennek adott extra löketet a ChatGPT-t is meghajtó GPT-3 és hozzá hasonló transformer alapú modellek megjelenése, ami széles körben is a felhasználók kezébe adta a folyékonyan kommunikáló algoritmus élményét. Miképp segíthetnek a nagy nyelvi modellek az üzleti folyamatok hatékonyabbá tételében? Erről tart előadást április 23-ai AI in Business rendezvényünkön Ignácz Péter a KPMG managere. 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×