eur:
392.36
usd:
366.07
bux:
66785.92
2024. április 26. péntek Ervin
A 2021. január 26-án közreadott képen Antony Blinken, Joe Biden amerikai elnök kormányának külügyminiszter-jelöltje beszél az új kabinet kulcsfontosságú tagjainak bemutatásán a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 24-én. Az amerikai törvényhozás felsőháza 2021. január 26-án jóváhagyta Antony Blinken külügyminiszteri kinevezését. A száztagú szenátusban 78-an támogatták, míg 22-en ellenezték Joe Biden jelöltjének kinevezését.
Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster

Szakértő: csak korlátozottan fontos, hogy Biden új külügyminisztere magyar gyökerekkel bír

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa az InfoRádióban tisztázta, az európai ügyeket helyettes államtitkári szinten kezeli az Egyesült Államok.

A magyar felmenőkkel bíró Antony Blinken amerikai külügyminiszterré való kinevezésével a transzatlanti kapcsolatok megerősödése várható, ám az Egyesült Államok elsődleges külpolitikai kihívása Kína gazdasági, politikai és akár katonai megerősödése - mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa, Csizmazia Gábor.

"Antony Blinken édesapja volt Magyarországon nagykövet még sok évvel ezelőtt, és kifejezetten szoros szálakkal kapcsolódik Európához, a családban több holokauszt-túlélő is van. Komoly kötelékek vannak tehát, folyékonyan beszél franciául, és általában a transzatlanti együttműködés híve, következetes profilja van, közvetlenül bekötve Joe Bidenhez" - világította meg az érem egyik oldalát a szakértő, utalva arra, hogy Blinken már akkor Biden szárnysegédje volt, amikor a most hivatalba lépő elnök még Barack Obama alelnöke volt, sőt, még Biden szenátor korában is együtt dolgoztak 2008 előtt.

Viszont hogy mire lehet számítani miniszterként Antony Blinkentől, azt Csizmazia Gábor szerint nem az ő személye fogja eldönteni.

"Kifejezetten az európai kapcsolatok ügyével az Egyesült Államok helyettes államtitkári szinten foglalkozik, nem tudjuk, ki lesz az"

- tisztázta.

Azt sem tudjuk, ki lesz a Budapestre akkreditált nagykövet - várhatóan a korábbiakhoz hasonlóan nem karrierdiplomata érkezik -, de a szakértő szerint van egy másik fontos kérdés a személyügyeken és az adminisztráción túl; a geopolitika és a nemzetközi reálpolitika.

"Bár nyilván fontosak lesznek újra az európai szövetségesek, viszont az elsődleges külpolitikai kihívás a Kínai Népköztársaság gazdasági, politikai, katonai megerősödése;

van egy dilemma abban, hogy Kína regionális hatalom szeretne-e lenni vagy hosszabb távon szeretné-e átvenni az Egyesült Államok hegemón szerepét a nemzetközi rendben."

Csizmazia Gábor úgy látja, Budapest és Washington viszonya nem lesz "bilaterális", hisz az Egyesült Államok világhatalomként inkább azt várja, hogy legyen Európában megegyezés, hisz a közös állásponthoz tud valamilyen módon viszonyulni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×