eur:
394.13
usd:
368.78
bux:
66295.2
2024. április 25. csütörtök Márk
A november 3-i amerikai elnökválasztásra, valamint kongresszusi választásokra beküldött levélszavazatokat dolgozzák fel Atlantában 2020. november 4-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Szakértő: ez nem vet jó fényt az amerikai elnökválasztásra

A még hivatalban lévő Donald Trump amerikai elnök jogászai pereskedhetnek még a következő hetekben, de a legfrissebb bírósági döntések is azt mutatják, hogy ezek már nem akadályozzák meg a demokrata Joe Biden győzelmét – vélekedett Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem tanára.

Ugyan az elnök tanácsadóinak, jogászainak joguk van megkérdőjelezni a választások tisztaságát, azonban egyértelmű, hogy csak abban az esetben fognak a beadványoknak helyt adni, ha bizonyítani tudják, hogy valóban visszaélések történtek – fogalmazott az InfoRádiónak Magyarics Tamás, aki szerint a szavazatok – különféle okok miatti – újraszámlásának egy-egy körzetben nem lesz érdemi hatással a jelenlegi eredményre, ami szinte megegyező, csupán fordított előjellel, mint 2016-ban volt.

Időközben Donald Trump első jelentősebb interjúját adta az elnökválasztást követően a Fox News reggeli műsorában, ahol az elmúlt hetek tőle érkező Twitter-üzeneteit ismételte meg, miszerint számára megmagyarázhatatlanul sok levélszavazat érkezett be, és továbbra is úgy érzi, az elnökválasztás nem dőlt el. A külpolitikai elemző ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, valóban sokkal nagyobb arányban érkeztek levélszavazatok, és – teljesen elvi alapon – csakugyan jobban fennállhat a lehetőség ezek esetében a visszaélésekre. Elég csak arra gondolni, hogy nemcsak a hivatalos szavazóhelyiségekben, vagy a postán volt mód a feladásukra, hanem plázákban is gyűjtötték. Megjegyzendő, elsősorban nem a republikánusok, hanem a demokraták éltek ezzel a fajta lehetőséggel.

Vitákat szült az is, hogy a levélszavazatokat meddig lehet elfogadni, ugyanis általánosságban a szavazás napjáig kellene beérkezniük, azonban akadt olyan állam, ahol a bíróság, lásd Pennsylvania, engedélyezte, hogy a szavazás napjáig feladottakat is beszámítsák, aminek termesztésen vitatják a jogszerűségét. Továbbá azt is többen sérelmezték, illetve észrevételezték, hogy a választás éjjelén november 3-ról 4-re négy kulcsfontosságú államban óriási tömegű levélszavazat érkezett, elsöprő többségük Bident megjelölve.

Magyarics Tamás úgy véli, bizonyosan történhettek visszaélések, ami nem vet jó fényt az amerikai elnökválasztásra, de hogy ebből milyen következtetéseket fognak leszűrni, nehéz előre látni. Ugyanis az Egyesült Államokban államonként szervezik meg a választásokat, amire a szövetségi kormányzatnak nincs érdemi ráhatása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×