INFORÁDIÓ 
2021. január 28. csütörtök
Karola, Károly

elnökválasztás

joe biden

donald trum

egyesült államok

magyarics tamás

A november 3-i amerikai elnökválasztásra, valamint kongresszusi választásokra beküldött levélszavazatokat dolgozzák fel Atlantában 2020. november 4-én.

Szakértő: ez nem vet jó fényt az amerikai elnökválasztásra

A még hivatalban lévő Donald Trump amerikai elnök jogászai pereskedhetnek még a következő hetekben, de a legfrissebb bírósági döntések is azt mutatják, hogy ezek már nem akadályozzák meg a demokrata Joe Biden győzelmét – vélekedett Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem tanára.

Ugyan az elnök tanácsadóinak, jogászainak joguk van megkérdőjelezni a választások tisztaságát, azonban egyértelmű, hogy csak abban az esetben fognak a beadványoknak helyt adni, ha bizonyítani tudják, hogy valóban visszaélések történtek – fogalmazott az InfoRádiónak Magyarics Tamás, aki szerint a szavazatok – különféle okok miatti – újraszámlásának egy-egy körzetben nem lesz érdemi hatással a jelenlegi eredményre, ami szinte megegyező, csupán fordított előjellel, mint 2016-ban volt.

Időközben Donald Trump első jelentősebb interjúját adta az elnökválasztást követően a Fox News reggeli műsorában, ahol az elmúlt hetek tőle érkező Twitter-üzeneteit ismételte meg, miszerint számára megmagyarázhatatlanul sok levélszavazat érkezett be, és továbbra is úgy érzi, az elnökválasztás nem dőlt el. A külpolitikai elemző ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, valóban sokkal nagyobb arányban érkeztek levélszavazatok, és – teljesen elvi alapon – csakugyan jobban fennállhat a lehetőség ezek esetében a visszaélésekre. Elég csak arra gondolni, hogy nemcsak a hivatalos szavazóhelyiségekben, vagy a postán volt mód a feladásukra, hanem plázákban is gyűjtötték. Megjegyzendő, elsősorban nem a republikánusok, hanem a demokraták éltek ezzel a fajta lehetőséggel.

Vitákat szült az is, hogy a levélszavazatokat meddig lehet elfogadni, ugyanis általánosságban a szavazás napjáig kellene beérkezniük, azonban akadt olyan állam, ahol a bíróság, lásd Pennsylvania, engedélyezte, hogy a szavazás napjáig feladottakat is beszámítsák, aminek termesztésen vitatják a jogszerűségét. Továbbá azt is többen sérelmezték, illetve észrevételezték, hogy a választás éjjelén november 3-ról 4-re négy kulcsfontosságú államban óriási tömegű levélszavazat érkezett, elsöprő többségük Bident megjelölve.

Magyarics Tamás úgy véli, bizonyosan történhettek visszaélések, ami nem vet jó fényt az amerikai elnökválasztásra, de hogy ebből milyen következtetéseket fognak leszűrni, nehéz előre látni. Ugyanis az Egyesült Államokban államonként szervezik meg a választásokat, amire a szövetségi kormányzatnak nincs érdemi ráhatása.

Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Kapcsolódó hang

Trump tovább pereskedik – Magyarics Tamás külpolitikai szakértő
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018