eur:
393.12
usd:
366.79
bux:
66614.89
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Gálik Zoltán: több éves recesszióra készülhet az Egyesült Királyság

Megkezdődött a végső visszaszámlálás, ha a következő napokban sem sikerül megegyezni, Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki év végén az Európai Unióból. a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint ha nem lesz alku, az tartós recesszióba is taszíthatja az Egyesült Királyságot.

Gálik Zoltán emlékeztetett, korábban mindenki arról beszélt, ha november 30-ig nincs megállapodás, már nem is lehet, ezzel szemben jelenleg is zajlanak a tárgyalások, és ha a következő napokban áttörés mutatkozik, még ha nagyon szűkös is lesz az idő, december végén úgy léphet ki az Egyesült Királyság az egységes piacról, hogy lesz valamilyen megállapodás. Bár ennek az esélye nagyon elenyésző, miután továbbra is két alapvető területen térnek el az álláspontok, így a versenyjog alkalmazásának a területén, valamint a halászati politikában.

Amennyiben a kemény brexit következik be, akkor a Világkereskedelmi Szervezetnek az általános vezérelvei fognak érvényesülni a kereskedelemben, ez viszont

sem Nagy-Britanniának, sem az Európai Uniónak nem jó

– tette hozzá a Corvinus docense. Hiszen egyfelől a britek csak nagyon korlátozott féltetlek mellett tudnák elérni a világ legnagyobb egységes piacát, ami komoly versenyhátránnyal járna számukra, de ugyan ez vonatkozna Európára is. Ugyanakkor, miután az Egyesült Királyság exportjának 40-50 százaléka irányul az Európai Unióba, míg fordítva ez csak 6-7 százalék, egyértelmű, hogy kinek lenne a fájdalmasabb. De nem is az áruforgalom, inkább a szolgáltatások területén – tette hozzá Gálik Zoltán –, hiszen Nagy-Britannia a GDP-jének 80-90 százalékát ezen keresztül értékesíti, amik egyébként is ki fognak lépni abból a status quóból amit most élveznek, de megállapodás hiányában még rosszabb helyzetbe kerülhetnek a vállalkozások.

Ugyanakkor senki sem tudja, hogy pontosan mi fog következni, hiszen korábban erre még nem volt példa, főként annak tükrében, hogy

már az elmúlt négy és fél év során is teljesen kiszámíthatatlan üzeleti könyezetet termetett a brexit,

ami során beruházási döntéseket kellett elhalasztani, nemcsak a brit, hanem egyéb külföldi cégeknek is, miután nem tudni, hogy milyen módon érik majd el az uniós piacot az Egyesült Királyságon keresztül. A helyzetet pedig tovább rontotta a koronavírus-járvány következményeként kialakult gazdasági válság, aminek az egyik leginkább kárvallottja a szigetország volt. Magyarán

a legrosszabbra kell felkészülnie Nagy-Britanniának,

vagyis egy több évig is elhúzód recesszióra – fogalmazott az egyetemi docens.

Gálik Zoltán azt is fölidézte, az Európai Unió nem ragaszkodott volna ahhoz, hogy december 31-e legyen a végső határidő, viszont Boris Johnson tavalyi győzelmét követően törvénybe iktatta, hogy mindenképpen ki fognak lépni a társulásból. Ahhoz, hogy ez mégse így legyen, a saját pártját, amelynek egyébként nagyon nagy a parlamenti többsége, kellene meggyőznie, hogy megváltoztassa. Illetve úgynevezett egyoldalú nyilatkozatokkal el lehetne érni bizonyos területeken, hogy mégiscsak hozzáférjenek a felek egymás piacához, de ez semmiképp nem tartható fenn hosszú távon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Erősödik a forint csütörtök reggel

Erősödik a forint csütörtök reggel

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök reggel ugyanis ismét a forinterősödésé a főszerep. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×