eur:
393.87
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt tiltakozó tüntetés a New York-i Brooklyn negyedben 2020. június 4-én. Május 25-én Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves férfit, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt, amikor az egyikük a nyakára térdelt, majd később, a kórházban meghalt.
Nyitókép: MTI/EPA/Alba Vigaray

Az elnökválasztás napjáig mélyülhet a krízis az Egyesült Államokban

Az amerikai gazdasági helyzet romlásának is betudható, hogy jelentős tiltakozáshullám vonul végig az országon – magyarázta Feledy Botond külpolitikai elemző, aki szerint a mostani események kihatással lehetnek az év végi elnökválasztás eredményére is.

Az Egyesült Államokban voltak már rosszabb évek, lőttek már le elnököt, egy időben Martin Luther Kinget, de ehhez képest a 2010-es években alighanem a mostani a legnagyobb és legmélyebbre ható társadalmi krízis, amelynek még csak az eleje látszik, kibontakozása pedig az elnökválasztással párhuzamosan fog történni, így a következő hetekben, hónapokban alighanem tovább is mélyülhet – fogalmazott az InfoRádiónak Feledy Botond.

A külpolitikai elemző szerint a tengerentúli tüntetések résztvevői részint a meglehetősen polarizált, a koronavírus miatt kifejezetten az online térbe terelt elnökválasztási kampányra is reagálnak. Szerinte biztosra vehető, hogy akad olyan csoport, amely szempontjából meghatározó, hogy a politikai üzengetésben vegyen részt, és ne magának a krízisnek és annak mélyben húzódó okainak kezelésében. Ugyanakkor az is megállapítható történelmi szemszögből, hogy minden alkalommal, amikor komolyabb gazdasági és egyéb politikai válság alakul ki, az úgynevezett

faji probléma, rasszizmus mindig előkerült az Egyesült Államokban.

Vagyis ez egy indikátora is egyben a további intézményi és más politikai kríziseknek, amelyek most egymást erősítve törnek felszínre, és garantáltan valami nagyobb, katartikus megoldást fognak követelni, ami nem biztos, hogy megérkezik, de

a novemberi elnökválasztás napjáig fog még fokozódni

– ismételte meg a szakértő.

Ebből következően borítékolható az is, hogy a mostani események hatással lesznek a választás eredményére is. Már most látható, hogy Joe Biden demokrata párti elnökjelölt-aspiránsnak nőtt az előnye az elmúlt hetekben, ami részint Donald Trump elnök rendőrkrízishez, valamint a koronavírushoz való hozzáállásának is betudható.

Ugyanakkor semmi sincs kőbe vésve,

emelte ki Feledy Botond, emlékeztetve arra, négy éve ilyenkor sokan hittek Hillary Clinton győzelmében, és ahogyan az ő, úgy most Biden sebezhetősége is sok ponton adott.

Ráadásul arra sincs semmi garancia, hogy a krízisek ne folytatódnának, akár az ősz folyamán az Egyesült Államokban, így fordulatok még bőven várhatóak az elnökválasztásig – tette hozzá a külpolitikai szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×