INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

feledy botond

egyesült Államok

krízis

george floyd

rasszizmus

elnökválasztás

A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt tiltakozó tüntetés a New York-i Brooklyn negyedben 2020. június 4-én. Május 25-én Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves férfit, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt, amikor az egyikük a nyakára térdelt, majd később, a kórházban meghalt.

Az elnökválasztás napjáig mélyülhet a krízis az Egyesült Államokban

Az amerikai gazdasági helyzet romlásának is betudható, hogy jelentős tiltakozáshullám vonul végig az országon – magyarázta Feledy Botond külpolitikai elemző, aki szerint a mostani események kihatással lehetnek az év végi elnökválasztás eredményére is.

Az Egyesült Államokban voltak már rosszabb évek, lőttek már le elnököt, egy időben Martin Luther Kinget, de ehhez képest a 2010-es években alighanem a mostani a legnagyobb és legmélyebbre ható társadalmi krízis, amelynek még csak az eleje látszik, kibontakozása pedig az elnökválasztással párhuzamosan fog történni, így a következő hetekben, hónapokban alighanem tovább is mélyülhet – fogalmazott az InfoRádiónak Feledy Botond.

A külpolitikai elemző szerint a tengerentúli tüntetések résztvevői részint a meglehetősen polarizált, a koronavírus miatt kifejezetten az online térbe terelt elnökválasztási kampányra is reagálnak. Szerinte biztosra vehető, hogy akad olyan csoport, amely szempontjából meghatározó, hogy a politikai üzengetésben vegyen részt, és ne magának a krízisnek és annak mélyben húzódó okainak kezelésében. Ugyanakkor az is megállapítható történelmi szemszögből, hogy minden alkalommal, amikor komolyabb gazdasági és egyéb politikai válság alakul ki, az úgynevezett

faji probléma, rasszizmus mindig előkerült az Egyesült Államokban.

Vagyis ez egy indikátora is egyben a további intézményi és más politikai kríziseknek, amelyek most egymást erősítve törnek felszínre, és garantáltan valami nagyobb, katartikus megoldást fognak követelni, ami nem biztos, hogy megérkezik, de

a novemberi elnökválasztás napjáig fog még fokozódni

– ismételte meg a szakértő.

Ebből következően borítékolható az is, hogy a mostani események hatással lesznek a választás eredményére is. Már most látható, hogy Joe Biden demokrata párti elnökjelölt-aspiránsnak nőtt az előnye az elmúlt hetekben, ami részint Donald Trump elnök rendőrkrízishez, valamint a koronavírushoz való hozzáállásának is betudható.

Ugyanakkor semmi sincs kőbe vésve,

emelte ki Feledy Botond, emlékeztetve arra, négy éve ilyenkor sokan hittek Hillary Clinton győzelmében, és ahogyan az ő, úgy most Biden sebezhetősége is sok ponton adott.

Ráadásul arra sincs semmi garancia, hogy a krízisek ne folytatódnának, akár az ősz folyamán az Egyesült Államokban, így fordulatok még bőven várhatóak az elnökválasztásig – tette hozzá a külpolitikai szakértő.

Nyitókép: MTI/EPA/Alba Vigaray

Kapcsolódó hang

Amerika helyzet – Feledy Botond
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018