INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

olof palme

gyilkosság

nyomozás

svédország

Most minden kiderülhet a rejtélyes Olof Palme-gyilkosságról

Most minden kiderülhet a rejtélyes Olof Palme-gyilkosságról

Infostart

Legalábbis az, amit az elmúlt 34 évben a svéd rendőrök kiderítettek, és vélhetően annak a dossziénak is tartalma, amelyet márciusban adott át a nyomozóknak a dél-afrikai titkosszolgálat.

A világ egyik legismertebb megoldatlan emberölési ügye Olof Palméé, a svéd miniszterelnököt 1986 februárjában a nyílt utcán lőtték le Stockholmban, és máig nem tudni, hogy ki volt az elkövető, mint ahogy az sem, hogy megrendelése követte el a cselekményét. Szerdán azonban sok részlet kiderülhet, mert nyilvánosságra hozzák a svéd fővárosban a nyomozás eddigi megállapításait – írja a The Guardian.

Palmét közvetlen közelről lőtték le, amikor egy téli estén moziból tartott hazafelé a feleségével. A mellékutcában a fegyveres nyomtalanul eltűnt, és azóta is csak találgatják, miért kellett meghalnia a kormányfőnek. Alapvetően két szálon folyt a nyomozás, az egyik magányos merénylőt keresett, aki politikai okokból végzett Palméval, a másik pedig Dél-Afrikába vezetett, mert azt feltételezték, hogy Palménak mint az apartheidrendszer ellenségének Dél-Afrikából rendelték meg a meggyilkolását.

Az utóbbi vonal matt érdekes az a most kiszivárgott információ, hogy a dél-afrikai nemzetbiztonság képviselői titokban találkoztak Pretoriában a Palme-ügy svéd nyomozóival, és átadtak nekik egy információs aktát. Azt viszont nem tudni, hogy lényeges, a nyomozást előrelendítő adatokat kaptak, vagy csak a több évtizedes vizsgálat jelentéseit.

Eddig nem volt bizonyíték arra, hogy a dél-afrikai apartheid-rendszer szerepet vállalt volna a gyilkosságban, noha finoman fogalmazva sem kedvelték az Afrikai Nemzeti Kongresszust pártoló, a megkülönböztetés ellen harcoló svéd politikust. A svéd diplomáciai vizsgálatok korábban mutattak ki összefüggést a merénylet és a dél-afrikai titkosszolgálatok között, de bizonyítani semmit sem tudtak.

A magányos, politikai indíttatású szál sem vezetett eredményre, sokáig egy Stig Engström nevű férfit gyanúsítottak a gyilkossággal, aki szélsőjobboldali érzelmű volt, a bűncselekmény helyszínének a közvetlen közelében dolgozott, gyakorlott lövő volt, és hozzá is juthatott az elkövetéshez használt Magnum pisztolyhoz. A férfi 2000-ben öngyilkos lett. Egy időben a fő gyanúsítottnak tartott, később felmentett Christer Pettersson is 2004 szeptemberében meghalt.

Ezért is várják Svédországban izgatottan, hogy szerdán Krister Petersson főügyész nyilvánosságra hozza a Palme-akta tartalmát, ám hozzáértők nem várnak nagy áttörést, azaz aligha derül ki végre, hogy ki ölte meg a szociáldemokrata miniszterelnököt.

Nyitókép: IMDB
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018