eur:
394.95
usd:
363.23
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Oroszország távol-keleti régiójában megkezdődött a voksolás

Oroszország távol-keleti régiójában helyi idő szerint vasárnap reggel megkezdődött az elnökválasztás.

A mintegy 110 millió orosz választópolgár több mint 97 300 választókörzetben adhatja le a szavazatát. Oroszországban, ahol 11 időzóna van, az első előzetes eredményeket a kalinyingrádi zárás, közép-európai idő szerint 19 óra után hozzák nyilvánosságra.

Az elnöki posztért Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő (független jelölt), Pavel Grugyinyin (Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja), Vlagyimir Zsirinovszkij (Oroszországi Liberális Demokrata Párt), Kszenyija Szobcsak (Polgári Kezdeményezés), Grigorij Javlinszkij (Jabloko), Szergej Baburin (Oroszországi Össznépi Szövetség), Makszim Szurajkin (Oroszország Kommunistái) és Borisz Tyitov (Növekedés Pártja) verseng. A közvélemény-kutatások szerint a választás esélyese Vlagyimir Putyin.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke szombaton közölte, hogy a választásokat rekordmennyiségű, több mint 1500 külföldi megfigyelő kíséri figyelemmel. A mintegy 65 országból érkezett külföldi megfigyelők közül mintegy 500-at az orosz törvényhozás hívott meg.

Külföldön az orosz állampolgárok az orosz külügyminisztérium adatai szerint 145 országban 385 választókörzetben adhatták, vagy adhatják le voksaikat. Konfliktust okozhat, hogy Arszen Avakov ukrán miniszter pénteken közölte, hogy az ukrán rendvédelmi szervek vasárnap az orosz külképviseletekre - ahol választókörzeteket alakítottak ki - csak a diplomatákat fogják beengedni. Konsztantyin Koszacsov szerint az intézkedés egyedül Kijevben 72 ezer embert foszt meg választójogának gyakorlásától.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×