eur:
392.94
usd:
365.59
bux:
66607.53
2024. április 26. péntek Ervin
Lejárt a határidő, akcióba léptek Mugabe ellen

Lejárt a határidő, akcióba léptek Mugabe ellen

Lejárt hétfő délben a katonai puccs nyomán házi őrizetbe helyezett Robert Mugabe zimbabwei elnök lemondására megszabott határidő, ezért kormányzó pártjának tagjai még a nap folyamán megkezdik a tárgyalásokat az alkotmányos elmozdításáról.

A kormányzó Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége - Hazafias Front (ZANU-PF) központi bizottsága vasárnap este váltotta volna le Mugabét, de végül hétfő délig adtak időt neki arra, hogy önként lemondjon, különben alkotmányos eljárás keretében kezdeményezik leváltását. A párt egyben megfosztotta őt pártelnöki tisztségétől.

A CNN amerikai hírtelevízió a nap folyamán egy forrást idézve arról számolt be, hogy Mugabe beleegyezett abba, hogy lemond, és meg is fogalmazta a lemondásáról szóló levelet. Egy forrást idézve, amely előtt ismert a politikus és a hatalmat a múlt héten átvevő hadsereg tábornokaival folytatott tárgyalások állása, azt írták, hogy a katonákkal kötött alku értelmében Mugabe és felesége, Grace teljes védettséget kap. Más források az értesüléseket nem erősítették meg.

Két magas rangú kormányzati forrás a brit hírügynökségnek már vasárnap este arról számolt be, hogy Mugabe kész lemondani, de távozásának körülményeiről nem tudtak részletekkel szolgálni.

Időközben Edgar Lungu zambiai elnök a zimbabwei fővárosba, Hararéba küldte elődjét, Kenneth Karundát, hogy "méltóságteljes távozásra" bírja Mugabét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×