eur:
392.51
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nyomozást indított az államügyészség a busztragédia ügyében

Gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt ismeretlenek ellen nyomozást indított a veronai államügyészség - közölte szombaton a szervezet.

Az államügyészség tájékoztatása szerint tisztázni próbálják, ki felelős a tragédiáért. Egyben késznek mutatkoznak találkozni az áldozatok rokonaival, valamint kapcsolatba lépni a magyar hatóságokkal.

Angela Barbaglio, az egyik vezető helyi ügyész az ANSA olasz hírügynökségnek elmondta: rendkívül nehéz kinyomozni, milyen okok vezethettek a tragédiához, és bonyolítja a vizsgálatokat, hogy nem könnyű azonosítani az áldozatokat. Tisztázni kellene, hogy mi is történt egyáltalán, hiszen a baleset részletei sem ismeretesek, még azt sem tudni pontosan, milyen összefüggés volt az ütközés és az utána rögtön bekövetkezett, a vélhetően gázolajjal működött buszt tönkretevő tűz között. Az igazságügyi tisztségviselő szerint rekonstruálni kellene a Franciaországból indult jármű egész útját, akárcsak azt, hogy a sofőrök mikor váltották egymást - tette hozzá.

A veronai közúti rendőrség parancsnoka sajtóértekezletén ugyancsak azt mondta, hogy egyelőre csak feltételezések alapján tudnak bármire is következtetni a hatóságok. "Egyelőre még azt sem tudjuk megmondani, hogy a halálos áldozatok között van-e a busz mindkét sofőrje" - mondta Girolamo Laquanti. A rendőrparancsnok sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta "a magyar konzul nem sokkal korábbi nyilatkozatát", miszerint - ahogy az ANSA írja - a baleset előtt egy órával váltották egymást a volánnál. A parancsnok annyit tudott csak bizonyossággal mondani, hogy a busz már a szalagkorlátnak ütközött néhány tucat méterre attól az oszloptól, amelynek később nekicsapódott.

Hírügynökségi jelentések szerint a halottak azonosításához valószínűleg DNS-vizsgálatra is szükség lesz.

Az olasz hírügynökség említést tesz az egyik halálos áldozatról, akinek a holtteste mellett találtak egy vészkalapácsot. A közúti rendőrök szerint vélhetően az egyik diákról van szó, aki megpróbálta kitörni az ablakot és úgy kijutni a járműből, de belehalt a korábbi ütközéstől elszenvedett sérülésekbe.

Ugyancsak az ANSA idézi az egyik tizenhét éves fiúnak a szavait, aki viszont túlélte a tragédiát, apja már ott volt Veronában. A fiú arra emlékezett vissza, hogy érezték, a busz elkezd billegni, "majd hallottuk a jobboldali kerekek zaját, amikor lecsúsztak az útról (...) ezután jött a nagy ütközés. A busz ajtói beragadtak, ezért az egyik barátommal kezünkbe vettünk egy vészkalapácsot, betörtük az ablaküveget, és kimásztunk".

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×