eur:
394.45
usd:
370.71
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Az alku ellenére sem egyértelmű, ki lesz az új EP-elnök

Bár a legnagyobb frakciók korábban alkut kötöttek, mégsem egyértelmű, hogy ki lesz az Európai Parlament következő elnöke.

Az Európai Néppárt nemrég nyilvánosságra hozta azt a 2014-ben kötött alkut, amelyet az Európai Parlament két mások nagy frakciójával, a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal kötöttek arról, hogy a jelenlegi ciklus első felében a szociáldemokratákat, a másodikban pedig a néppártot illeti meg az EP elnöki tisztsége.

A szervezet szociáldemokrata elnöke, Martin Schulz mandátuma ugyanis hamarosan lejár, utódját jövő héten választják, a korábbi – eddig nem is nyilvános – megállapodás ellenére azonban

a szociáldemokraták és a liberálisok is állítottak saját jelöltet

a néppárti Antonio Tajanival szemben. Előbbi Gianni Pittellát, az utóbbi pedig Guy Verhofstadtot jelölte a tisztségre.

A két párt a néppárttal kötött megállapodás felrúgását azzal indokolja, hogy amennyiben néppárti jelölt veszi át az Európai Parlament elnökségét, mindhárom főbb uniós intézmény - az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament – élén néppárti politikus állna, amivel szerintük felborulna az egyensúly az uniós intézményeken belül. Álláspontjuk szerint azzal, hogy a néppárti Donald Tusk került a Tanács élére, semmissé vált a három pártcsalád közötti megállapodás.

Így ha senki nem visszakozik, jövő héten akár négyfordulós is lehet az Európai Parlament elnökválasztása – mondta az InfoRádiónak Törő Csaba, a Károli Gáspár Református Egyetem docense, mert az EP házszabálya három kört is biztosít a jelölteknek az abszolút többség megszerzéséhez a titkos szavazáson.

"Valószínűleg egy végső, kétfős megmérettetésre szorítkozó negyedik fordulóra lesz szükség. Az ott többségi szavazatot szerző jelölt lesz majd a Európai Parlament következő elnöke."

Arról, hogy mennyire fontos az Európai Parlament elnöki posztja, Törő Csaba elmondta, hogy

ez a megbízatás inkább szimbolikus jelentőséggel bír.

"Valamelyik pártcsalád egy olyan pozíciót mondhat magáénak, ahonnan lehet nyilatkozatokat tenni, sokat szerepelni, de nincs tényleges döntéshozatali súlya, nem döntéshozatalt befolyásolni képes pozíciót jelent."

Az európai parlamenti képviselők január 17-én, kedden választhatják meg a testület új elnökét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×