Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A menekültkérdésen múlik a német választás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A menekültkérdés és az Európai Unió lesz várhatóan a jövő évi németországi választások két központi témája - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

„A menekültkérdés az Európai Unió kérdése, aminek Németország a nettó haszonélvezője. A német pártok egyhangúlag azon az állásponton vannak, hogy Németország létezése, fennmaradása, jóléte Európa nélkül nem képzelhető el” - mondta Kiss J. László az ARéna című műsorban.

Hozzátette: „tudjuk azt is, hogy  az eurózónán belül most jelenleg az olaszországi helyzet joggal ad aggodalomra okot, de a Törökországgal való menekültmegállapodás – amelyet Merkel egy európai megoldásnak szánt – ezer sebből vérzik.”

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint Merkel pozíciója is joggal támadható.

„Ám mivel gyakorlatilag nincs idő egy új kancellárjelölt felépítésére, és Merkelnek igen jelentős nemzetközi bónusza van az ismertségével összefüggően, így a pártja próbál összezárni mögötte” - mondta.

De a merkeli politikának Kiss J. László szerint mindenképpen lesznek és már most is vannak politikai költségei: részint az Alternatíva Németországnak a felemelkedése, másrészt pedig a párton belül is több ellenzéki hang fog kifejezésre jutni az elkövetkezendő időben is, mint eddig.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint a menekültpolitika változóban van.

„Maga Merkel is tett gyakorlatilag önkritikusnak tekinthető kijelentéseket. Gondoljunk arra, hogy azt mondta: ha még egyszer újraforgathatná az idő kerekét, akkor nem úgy csinálná, 2015 ősze a menekültpolitikában nem ismétlődhetne meg, és attól a narratívától is distanciálta magát, ami azt mondta, hogy mi képesek vagyunk, hogy ezt a kérdést megoldjuk” - indokolta Kiss J. László.

„Természetesen azt nem mondta ki, hogy gyakorlatilag a 2015. szeptember 4-ei döntés épp a Magyarországon rekedt menekülteket illetően egy történelmi hiba volt, és ennek a levét Németország ma is issza, de lényegében arról van szó, hogy egyfajta arcmegőrzésre szükség van, hisz a választási év itt van a kertek alatt, és Merkelnek lényegében gondolkodnia kell az elfogadhatóságáról” - indokolta a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.