Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ausztrál kormányfő: az ausztráloknak nincs okuk aggodalomra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ausztráloknak "nincs okuk aggodalmaskodni" az európai uniós tagságról tartott brit népszavazás eredménye miatt, igaz, most egy bizonytalan időszak következik a globális piacokon - hangsúlyozta pénteken a Brit Nemzetközösséghez tartozó Ausztrália kormányfője.

"Jogi szempontból a (népszavazás) azonnali, közvetlen hatása Ausztráliára nagyon korlátozott lesz, mert még néhány évbe beletelik, mire az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót és megtárgyalja a kilépést" - mondta újságíróknak Malcolm Turnbull. "Mindazonáltal a tőzsdék már zuhannak, és egy ideig egyfajta bizonytalanság lesz" - tette hozzá.

Az ausztrál kormányfő egyúttal arra kérte a választókat, hogy a mostani fejlemények - vagyis az uniós tagság feladását pártoló Brexit-tábor győzelme - nyomán konzervatív kormányának szavazzanak bizalmat a július 2-án esedékes parlamenti választásokon.

Mint mondta, a jelenlegi helyzetben "minden eddiginél nagyobb szüksége van Ausztráliának egy stabil többségi koalíciós kormányra".

A Brexit megszavazása valószínűleg Turnbull konzervatív - a Liberális Pártból, valamint a Nemzeti Pártból álló - koalíciójának kedvez, mivel a lakosság jó ideje úgy látja, hogy a kormány kiválóan irányítja a gazdaságot, ráadásul a választási kampányt is a gazdasági kérdések, aggodalmak uralják.

A péntek reggeli hivatalos adatok szerint megszerezte a brit EU-tagságról tartott népszavazás voksainak többségét a kilépést pártoló tábor, így véglegessé vált győzelme. Az eredmények alapján a választók közel 52 százaléka szavazott a kilépésre és mintegy 48 százalék a bennmaradásra. Nagy-Britannia 1973-ban csatlakozott az Európai Unió elődszervezetéhez, az Európai Gazdasági Közösséghez (EGK).