Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csökkentek a lakásárak Nagy-Britanniában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A vártnál erősebb mértékben csökkentek a lakásárak Nagy-Britanniában áprilisban, miután hatályba lépett a bérlemények megszerzésére kivetett új adóról szóló törvény.

A Halifax ingatlanhitelezésre szakosodott pénzintézeti hálózat hétfőn közölte, hogy áprilisban 0,8 százalékkal csökkentek az ingatlanpiaci árak Nagy-Britanniában az előző hónaphoz képest. A Reuters által megkérdezett elemzők 0,4 százalékos visszaesésre számítottak a márciusi 2,2 százalékos emelkedés után.

Az áprilissal végződő három hónap alatt 9,2 százalékkal nőttek az ingatlanárak az előző év azonos időszakához képest, ami november óta a legkisebb ütemet jelenti. A márciussal végződő három hónap alatt még 10,1 százalékkal nőttek az árak.

A rivális jelzáloghitelező, a Nationwide korábban ugyancsak arról számolt be, hogy áprilisban lassult az ingatlanárak emelkedésének üteme.

George Osborne pénzügyminiszter novemberben jelentette be, hogy április 1-jei hatállyal egy új, 3 százalékos illetéket vetnek ki a bérbeadási céllal vásárolt házak tulajdonosaira, valamint a második lakást vásárlókra is azzal a céllal, hogy segíteni tudjanak az első lakáshoz jutóknak a meredeken dráguló ingatlanpiacon.

Martin Ellis, a Halifax közgazdásza szerint az eladásra váró ingatlanok hiánya az alacsony kamatozású elzáloghitelekkel és a jövedelmek növekedésével párosulva azt eredményezi, hogy az ingatlanárak tovább emelkedhetnek a következő hónapokban, bár az éves összevetésű árak növekedésének üteme lassulhat.

A Halifax adatai szerint Nagy-Britanniában áprilisban 212 ezer 321 font (több mint 306 ezer dollár) volt a lakások átlagára.