Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ciprasz bekeményít

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Görögország mindaddig blokkolni fogja az Európai Unió politikai megállapodásait, amíg a menekültek igazságosabb elosztásáról szóló megegyezést végre nem hajtják a tagállamok - mondta Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök az athéni parlamentben.

Több ezer migráns ragadt Görögországban a balkáni útvonal részleges lezárása miatt, amelyről Alekszisz Ciprasz görög kormányfő már Angela Merkel német kancellárral is egyeztetett telefonon, később pedig parlamenti beszédében jelentette be, hogy addig, amíg a menekültek igazságosabb elosztásáról szóló uniós megegyezést végre nem hajtják a tagországok, Görögország blokkolni fogja az Európai Unió politikai megállapodásait.

"Úgy tűnik, néhány ország nem érti, hogy a közös egyezményeinket vagy betartjuk, vagy nem léteznek."

"Nem fogunk beleegyezni abba, hogy országunk lelkek raktárává változzon, miközben az Európai Unió újabb csúcstalálkozókat tart, mintha semmi baj nem volna" - fogalmazott Alekszisz Ciprasz.

A kormányfő aláhúzta: "Athén nem fogja elfogadni, hogy vannak államok, amelyek egyetlen menekültet sem fogadnak be, de cserébe kerítéseket építenek"

Alekszisz Ciprasz "szégyennek" nevezte, hogy Ausztria és a nyugat-balkáni útvonal mentén fekvő országok Bécsben konferenciát rendeztek szerdán a menekültválságról Görögország részvétele nélkül és az EU által biztosított kereteken kívül.

A görög kormány egyik szóvivője a dpa német hírügynökség kérdésére válaszolva nem tudta pontosítani, hogy Athén csak a menekültpolitikára vagy az összes uniós területre vonatkozóan kívánja-e blokkolni az európai uniós politikai döntési folyamatot.

Hanganyag: Sigmond Árpád