eur:
392.9
usd:
365.82
bux:
66604.86
2024. április 26. péntek Ervin

Robbant az Észak-Korea hidrogénbombájáról szóló hír

Észak-Korea bejelentette szerdán, hogy az ország sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával. A nemzetközi közösség egyhangúlag elítélte a lépést, bár egyelőre nem sikerült megerősíteni, hogy Phenjan valóban hidrogénbombát robbantott.

Az észak-koreai állami televízióban beolvasott közlemény szerint az ország "teljes sikerrel" tesztelt egy "miniatürizált" hidrogénbombát, amellyel "újabb szintre lépett nukleáris ereje".

A KCNA hivatalos hírügynökség által kiadott közleményben Phenjan leszögezte: továbbra is fejleszteni fogja nukleáris programját, hogy "megvédje magát az Egyesült Államok ellenséges lépéseitől", mindazonáltal "felelősségteljes nukleáris hatalomként" fog viselkedni, és csak akkor fogja bevetni nukleáris fegyvereit, ha megsértik szuverenitását.

Nem sokkal korábban a dél-koreai és a kínai földtani intézet arról számolt be, hogy a Richter-skála szerint 4,9 és 5,1 közötti erősségű, emberi tevékenység, feltételezhetően robbanás okozta földrengést észleltek a felszín alatt kis mélységben Észak-Korea északkeleti részén, nem messze Kildzsu városától, amelynek körzetében található Észak-Korea legfőbb nukleáris kísérleti központja. Phenjan ezen a területen hajtotta végre korábbi atomrobbantásait is. Az észlelést az ENSZ és az Egyesült Államok földtani intézete is megerősítette.

A phenjani bejelentést követően a kínai hatóságok evakuáltak több lakost az észak-koreai határral szomszédos területekről. A CCTC kínai állami tévé beszámolója szerint a határ menti települések lakosai "egyértelműen éreztek földrengéseket". Az egyik Csilin tartományi város lakosai elmondták, hogy munkahelyükön több másodpercen át remegtek a falak és a bútorok, és egyes munkahelyeken elrendelték a dolgozók irodákból való kimenekítését.

Hagar Chemali, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kisvártatva bejelentette, hogy Washington és Tokió kérésére még szerdán rendkívüli ülést tart a Biztonsági Tanács az állítólagos észak-koreai hidrogénbomba-kísérlet miatt.

Abe Sindzó japán miniszterelnök újságírók előtt azt mondta, hogy országa határozott választ fog adni az észak-koreai lépésre. "Az észak-koreai nukleáris teszt súlyos fenyegetés országunk biztonságára nézve, és egyáltalán nem vagyunk hajlandók eltűrni. A kormánynak együtt kell működnie a nemzetközi közösséggel annak érdekében, hogy Észak-Korea megfizesse a bombakísérlet árát.

Pak Gun Hje dél-koreai államfő nemzetbiztonsági kabinetjének rendkívüli ülése után bejelentette, hogy országa határozott lépéseket tesz a további hasonló észak-koreai provokációk megakadályozására. "Reagálnunk kell erre a kísérletre, például szigorú nemzetközi szankciókkal. A bombakísérlet változást hozhat az észak-koreai nukleáris program miatti nemzetközi helyzetben" - tette hozzá.

A dél-koreai hírszerzés szerint lehetséges, hogy amit Észak-Korea felrobbantott, nem hidrogénbomba volt, vagy lehet, hogy olyan bomba volt, amelyhez egy kis mennyiségű hidrogént adtak hozzá - jelentette később a Yonhap hírügynökség.

Joe Cirincione atomszakértő, a Ploughshares Fund globális biztonságpolitikai intézet elnöke pedig azt mondta: elképzelhető, hogy valamilyen hidrogén-izotópot (a hidrogén elem más tömegszámú, ezért eltérő fizikai tulajdonságú változata) tettek egy maghasadáson alapuló atombombába. "Miután hidrogén-izotópról van szó, azt mondhatják rá, hogy hidrogénbomba, de ez nem igazi magfúziós bomba, amely képes a több megatonnás robbanásra" - magyarázta.

A maghasadás elvén alapuló atombombánál sokkalta pusztítóbb erejű a hidrogénbomba, amely a magfúzióval vált ki robbanást; ugyanakkor sokkal nehezebb is létrehozni ilyen fegyvert.Peking határozottan kiáll amellett, hogy a Koreai-félszigetet mentesítsék a nukleáris fegyverektől, és megakadályozzák elterjedésüket az északkelet-ázsiai térség békéje és biztonsága érdekében - jelentette ki Hua Csun-jung külügyi szóvivő. Hozzátette, Kína erőteljesen szorgalmazza, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság tartsa be a nukleáris leszerelésre vállalt kötelezettségét, és szüntessen be minden olyan akciót, amely ronthat a meglévő helyzeten.

Oroszország szerint az észak-koreai kísérleti nukleáris robbantás az ENSZ vonatkozó határozatainak durva megsértését jelenti. A moszkvai külügyi közleményben kiemelték: "Ha megerősítést nyer, hogy Phenjan újabb lépést tett az atomfegyverek fejlesztése terén, akkor az a nemzetközi jog és az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak nyilvánvaló megsértését jelenti".

Hasonlóan foglalt állást Jukija Amano, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója is.

Súlyos aggodalommal tekint a történtekre India - mondta Vikasz Szvarup külügyi szóvivő, aki országa nevében felszólította Észak-Koreát, hogy tartózkodjon a világ békéjét fenyegető akcióktól.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán nemzetközi kötelezettségvállalásai súlyos megsértésének nevezte Észak-Korea állítólagos hidrogénbomba-kísérletét. Felszólította egyben a phenjani vezetést, hogy hagyjon fel illegális és veszélyes tevékenységével, s térjen vissza a nemzetközi párbeszédhez, különös tekintettel az észak-koreai atomprogram felszámolásáról szóló hatoldalú tárgyalásokra.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a kísérleti robbantás veszélyezteti a térség és a világ biztonságát, és nyilvánvalóan megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. Felszólította Phenjant, hogy teljes mértékben tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségeit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×