eur:
392.24
usd:
366.73
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Davutoglu együttműködésre szólította fel az ellenzéket

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök együttműködésre szólította fel az ellenzéket az általa szükségesnek vélt alkotmánymódosításhoz. A kormányfő ezzel kapcsolatos beszédét az Anadolu hírügynökség ismertette hétfőn.

A vasárnapi török választásokon győztes, Davutoglu által vezetett iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) továbbra sem rendelkezik az alkotmánymódosításhoz szükséges parlamenti kétharmados többséggel. A korábban Recep Tayyip Erdogan török államfő által vezetett párt a vasárnapi választásokon a szavazatok közel 50 százalékát szerezte meg.

"Az új Törökország ellenségei újabb alkalommal szenvedtek vereséget. A november 1-jei választás népszavazás volt az új Törökországról. Megmutattátok, hogy a régi Törökország mélyen el van temetve és sosem tér vissza. Hagyjuk magunk mögött a puccsalkotmányt, fogjunk össze valamennyien egy polgári és szabadelvű alaptörvény érdekében" - mondta Davutoglu. A miniszterelnök ugyanakkor bejelentette, hogy tiszteletben fogják tartani a török polgárok jogait, vallás és vélemény nyilvánítási szabadságukat.

A hatályos török alaptörvény még az 1980 évi katonai puccs idejéből származik. Ezt az AKP egy elnöki rendszerű alkotmánnyal váltana fel, amely megfigyelők szerint jelentősen kibővítené az államfő jogköreit. Erdogan - aki hivatalosan már nem tagja a pártnak, de kampányolt mellette - hétfőn gratulált ahhoz, hogy az AKP egyedül is képes lesz kormányozni.

Davutoglu - támogatásukért cserébe - egyebek mellett a választási rendszer reformjával kecsegtette az ellenzéket. A reformot az alkotmányozási munkálatok során dolgoznák ki. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban konkrétumot nem említett, a hírügynökségek ugyanakkor utaltak arra, hogy a hatályos török választójog - nemzetközi viszonylatban magasnak számító - tíz százalékos parlamenti küszöböt tartalmaz, ami a kisebb pártok és kisebbségek számára jelent hátrányt.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az Európa Tanács és az Európai Parlament megfigyelői közös jelentésükben bírálták a választások során megnyilvánuló erőszakot, illetve azt, hogy - mint fogalmaztak - az elnök köré tömörölő erők akadályozták a média szabad véleménynyilvánítását.

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára ennek ellenére gratulált Davutoglu miniszterelnöknek pártja választási győzelméhez. Bizakodásának adott hangot, hogy a török kormány a jövőben kezdeményezni fogja az ország számos problémájának a megoldását, valamint egy befogadó társadalom kialakítását. Az Európa Tanács örömmel vesz részt a menekültválsággal, az igazságszolgáltatás reformjával és a szabad véleménynyilvánítás kérdésével kapcsolatos párbeszédben és együttműködésben - tette hozzá.

Hétfő délutáni hírek szerint az AKP választási győzelmét követő napon a rendőrség őrizetbe vette a "Nokta" nevű kormánykritikus hetilap két vezető szerkesztőjét, és lefoglalták az aktuális lapszámokat is. Erről maga az újság számolt be internetes oldalán. A legfrissebb szám címoldalán a következő szöveg szerepelt: "Hétfő, november másodika a török polgárháború kezdete".

A Nokta - az újság saját állítása szerint - 10 ezres példányszámban jelenik meg. A hetilapnál már szeptemberben is tartottak rendőrségi razziát.

A Riporterek Határok Nélkül szervezet legutóbbi, a sajtószabadság helyzetét értékelő rangsorában 180 ország közül Törökország meglehetősen hátul, a 149. helyen szerepelt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×