INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Kuba tagadja, hogy katonákat küldött volna Szíriába

InfoRádió / MTI
Kuba határozottan tagadja, hogy katonákat küldött volna Szíriába Bassár el-Aszad szíriai elnök megsegítésére - közölte Gerardo Penalver, a kubai külügyminisztérium tisztviselője helyi idő szerint szombaton.

A kubai tárca közleményében "felelőtlennek és alaptalannak" nevezte azt, hogy kubai egységek tartózkodnának a háború sújtotta közel-keleti országban.

A miami egyetem kubai tanulmányainak intézete kedden egy jelöletlen forrásra hivatkozó, nem megerősített jelentésében azt állította, hogy a szigetország katonáit észlelték Szíriában, akik a rezsim és az orosz beavatkozás támogatásának céljából tartózkodnak ott.

A Fox News amerikai konzervatív hírtelevízió másnap közölte a hírt egy amerikai tisztviselőre hivatkozva, aki állításuk szerint ezt megerősítette. A híresztelés ezek után lábra kapott a közösségi oldalakon.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön közölte, az Egyesült Államok nem talált bizonyítékot a kubai katonák jelenlétére.

Kuba a hetvenes és nyolcvanas években küldött katonákat Angolába és Etiópiába az akkori baloldali kormányok támogatására, de azóta tartózkodik a tengeren túli hadműveletektől.

Az Egyesült Államok és a szigetország 54 év után idén állította helyre diplomácia kapcsolatait, az amerikai gazdasági szankciók Kuba ellen várhatóan fokozatosan enyhülnek a jövőben.

A címlapról ajánljuk