INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Ezer menekült érkezett vasárnap délelőtt Stájerországba

InfoRádió / MTI
Vasárnap délelőtt ezer, Szlovéniából érkezett menekültet regisztráltak Ausztria déli határrészén. A burgenlandi határátkelőnél ez idő alatt nem érkeztek menekültek az országba.

A stájerországi Spielfeldnél szombattól a vasárnap kora reggeli órákig 1600 menekült lépte át a határt, őket buszokkal egy grazi bevásárlóközpontban berendezett szükségszállásra és a karintiai Feldkirchenbe vitték. Jelenleg 700-an vannak még Spielfeld településen, különvonatok nem indulnak a környékről. Stájerországban vasárnap délelőtt megnőtt a menekültek száma, itt reggel hat órától 60-150 fős csoportokban ezer ember érkezett Ausztriába.

A hatóságok előzetes számításai szerint a hétvégén négyezer menekültet vártak Stájerországba. A spielfeldi határátkelőnél kétezer embert tudnak elszállásolni és Bad Radkersburgnál is felállítottak ideiglenes befogadóközpontot.

A szlovén rendőrség közlése szerint a szlovén-osztrák határon összesen ezerhatszázan - Bad Radkersburgnál 330-an, a spielfeldi táborban pedig 1300-an - várják, hogy továbbutazhassanak, őket osztrák önkéntesek segítik.

A héten először vasárnap délelőtt tudták kiüríteni a miklóshalmai (Nickelsdorf) menekültbefogadó központot, vasárnap nem érkezett még senki a tartományba. Szombaton 4100-an, pénteken több mint hatezren lépték át a burgenlandi átkelőnél a határt, ahol továbbra is állnak a befogadósátrak, egyelőre nem tervezik, hogy lebontják őket.

Karintia tartományban pillanatnyilag nyugodt a helyzet, nem érkeznek menekültek.

Az osztrákok hatóságok a magyar-horvát zöldhatár lezárása után azzal számoltak, hogy a menekültek új útvonalat keresnek és miklóshalmai (Nickelsdorf) átkelő helyett, a déli határrészen jönnek át az országba. Ezért Ausztria pénteken este bejelentette, hogy megerősíti déli határainak ellenőrzését szombattól. Szigorodott tovább a csempészek elleni küzdelem is, fokozottabban ellenőrzik az áthaladó kisbuszokat. Szombaton több mint száz rendőrt vezényeltek át Bécsből, Tirolból és Vorarlbergből a déli határrészre, valamint több száz katona van jelenleg bevetésen a régióban.

Salzburgban szombaton és vasárnap délelőtt is nyugodt volt a helyzet, a város jelenleg meg tud birkózni a menekültek áradatával. A német-osztrák határon lévő Freilassingnál vasárnap délelőtt háromszázan várakoztak.

A hatóságok számításai szerint a következő napokban sem érkezik majd kevesebb menekült az országba.

A címlapról ajánljuk