Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Két arab állam beszüntette a légitámadásokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A marokkói légierő gépei beszüntették az Iszlám Állam terrorszervezet ellen indított légitámadásokat, miután az Egyesült Arab Emírségek is ezt tette - ismerte el az észak-afrikai ország külügyminisztere pénteken.

Egy parlamenti felszólalásában kérdésre válaszolva Szalaheddin Mezuar közölte: "Önök már tudják, hogy a marokkói erők az emírségek parancsnoksága alatt állnak, és teljesíteniük kell az utasításaikat".

Marokkó hat F-16 típusú harci repülőgéppel csatlakozott az Iszlám Állam ellen amerikai vezetéssel felállt nemzetközi koalícióhoz, és mintegy húsz bevetést hajtott végre, de ezek részleteiről nem számolt be. A kormány a kezdetektől fogva azt hangoztatta, hogy részvételének célja a "testvéri ország" támogatása, s mindenben követik az utasításait. Ennek bizonygatását sokan annak tulajdonították, hogy Marokkó el akarja homályosítani a részvételét a koalícióban.

Az Egyesült Arab Emírségekben nem erősítették meg de nem is cáfolták hivatalosan, amit amerikai források a The New York Timesnek elmondtak, azaz hogy az Emírség repülőgépei beszüntették a részvételüket a bombázásokban, miután decemberben fogságba esett Maáz al-Kasszaszbe jordániai pilóta. E források szerint az Emírségek nem látnak elég garanciát a pilótáik biztonsága számára, és inkább földi hadtáptámogatást ajánlottak fel.

A nemzetközi koalícióban hat arab monarchia vesz részt: Szaúd-Arábia, Bahrein, Katar, az emírségek, Jordánia és Marokkó.