eur:
392.51
usd:
367.42
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Dempsey: nem kell amerikainak lenni a terroristák ellen bevetendő erőknek

Nem feltétlenül kell amerikainak lenni az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen bevetendő szárazföldi erőknek - jelentette ki pénteki washingtoni sajtóértekezletén Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának főnöke.

Dempsey úgy vélekedett, hogy 12-15 ezer szíriai felkelőre lesz szükség az IÁ dzsihadistái által megszállt területek visszafoglalására Szíriában.

A tábornok szeptember 16-i kongresszusi meghallgatásán felvetette annak lehetőségét, hogy amerikai katonai tanácsadókat vezényeljenek az IÁ ellen harcoló iraki egységekhez. Az összfegyvernemi vezérkari főnök most úgy fogalmazott, hogy az egyetlen olyan erő, amely felveheti majd a harcot a szunnita szélsőségesekkel, "irakiakból, kurdokból és mérsékelt szíriai ellenzékiekből" áll majd.

A kongresszus jóváhagyása alapján a Pentagon mintegy ötezer szíriai felkelő felfegyverzésébe és kiképzésébe fogott bele.

Martin Dempsey kongresszusi tanúskodása vitákat szült az amerikai kormányban, miután a tábornok felvetette, hogy ha a jelenlegi, az Egyesült Államok részéről alapvetően légicsapásokra épülő katonai stratégia kudarcot vall, akkor amerikai szárazföldi erőknek a harcokban történő bevetését javasolhatja az elnöknek. A kormány vezető képviselői korábban többször leszögezték, hogy amerikai katonák nem térnek vissza az iraki háborúba. A vezérkari főnök azonban úgy nyilatkozott erről, hogy Barack Obamától a terrorcsoport megsemmisítését kapta feladatul, ő pedig arra tesz javaslatot, amit csak szükségesnek lát a cél elérésének érdekében.

A pénteki, Chuck Hagel védelmi miniszterrel közösen megtartott sajtótájékoztatóján Dempsey tábornok az IÁ ellen végrehajtott légicsapásokkal kijelentette, hogy a civil áldozatok ilyen műveletek esetében elkerülhetetlenek, de eddig polgári halálesetekről szóló jelentéseket nem kapott. A tábornok szerint a szövetséges országok harci gépei is pontos csapások mértek a katonai célpontokra.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×