Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Spanyol vonatbaleset: "Nem vagyok annyira őrült, hogy ne fékezzek"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Santiago de Compostela közelében július 24-én kisiklott vonat mozdonyvezetője nem érti, miért nem tudott időben fékezni, hogy megakadályozza a 79 emberéletet követelő katasztrófát - írta az El País című spanyol napilap bírósági dokumentumokra hivatkozva.

"Õszintén mondom, nem tudom, nem vagyok annyira őrült, hogy ne fékezzek" - mondta az 52 éves Francisco José Garzón Amo vasárnapi kihallgatásán.

Ezután Luis Aláez bíró megkérdezte a mozdonyvezetőt, hogy aktiválta-e a fékezési mechanizmusokat bármikor is.

"Csak akkor, amikor már elkerülhetetlen volt" - válaszolt Garzón. "Mielőtt a vonat kisiklott, mindent aktiváltam, és láttam, hogy nem, egyszerűen nem fog működni."

"Semmire sem volt időm, még mindig nem értem" - tette hozzá, miután a bíró megkérdezte tőle, hogy miért nem fékezett korábban.

A fekete dobozokból származó első információk szerint a vonat a baleset pillanatában a 80 kilométer/órás korlátozást figyelmen kívül hagyva óránként 153 kilométerrel haladt, de a tragédia helyszínétől néhány kilométerre még 192 kilométer/óra volt a sebessége.

A hangfelvételek tanúsága szerint a mozdonyvezető éppen a spanyol államvasutak (Renfe) egyik alkalmazottjával egyeztette az útvonalat a baleset pillanatában. A papírzörejhez hasonlító háttérzajból arra lehet következtetni, hogy Garzón eközben egy térképpel, vagy egy hasonló tárggyal matatott.

A tapasztalt mozdonyvezető ellen "óvatlanságból elkövetett 79 rendbeli emberölés" miatt vasárnap vádat emeltek. A kihallgatás után feltételesen szabadlábra helyezték, miután a bíróság úgy ítélte meg, hogy nem áll fenn a menekülés veszélye.