eur:
392.94
usd:
365.59
bux:
66607.53
2024. április 26. péntek Ervin

Az IOR vatikáni bank ilyet még sohasem tett

Történetében először online is közzéteszi pénzügyi mérlegét az IOR, a Vatikán bankja - jelentette be szerdán Ernst von Freyberg, a bank elnöke az IOR honlapjának bemutatásakor.

Von Freyberg a Vatikáni Rádióban jelentette be a www.ior.va honlap elindítását.

A már működő honlapon egyelőre a vatikáni bank története, szabályzata, szerkezete hozzáférhető, az intézetet vezető bankárok önéletrajzával, de hamarosan közlik az IOR idei mérlegét is az egyre nagyobb átláthatóság jegyében - hangoztatta von Freyberg, a vatikáni bank idén februárban kinevezett elnöke.

A honlapon azonban már 2012-es adatok is szerepelnek: ezek szerint az 1942-ben alapított pénzintézetnek tavaly 18 900 számlatulajdonosa volt, közöttük több mint ötezer egyházi intézmény és a Vatikán ötezer alkalmazottja. Az IOR nettó profitja 86,6 millió euró volt.

Az ior.va részletesen kitér arra is, hogy a Vatikán 2009-től milyen lépéseket tett az európai és nemzetközi pénzügyi előírások tiszteletben tartása érdekében. A honlap kiemeli, hogy idén májustól az IOR független cégre bízta annak ellenőrzését, hogy megfelel-e a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem előírásainak.

Ferenc pápa hétfőn a riói világtalálkozóról Rómába tartó repülőúton úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy még nem döntött az IOR átalakításáról, megvárja a bank működésének felülvizsgálatára júniusban kinevezett 5 fős bizottság véleményét. A Vatikán hétfőn jelentette be azt is, hogy július 26-án megállapodást írt alá Olaszországgal a pénzmosás elleni közös küzdelemről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×