eur:
389.28
usd:
362.66
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Erősödik a pesszimizmus Európában

Erősödik a pesszimizmus az európai kontinensen - legalábbis erre utalnak egy közelmúltbeli felmérés adatai. A válaszadók közül sokan bizonytalannak látják az Európai Unió jövőjét, a legbizakodóbb tagállam Lengyelország.

A Gallup közvélemény-kutató által végzett felmérés szerint sok európai már nem számít arra, hogy a következő nemzedék hasonló életszínvonalat engedhet meg magának, mint a mostani. A munkahelyek biztonsága, a nyugdíjak és a lakáshelyzet kérdésében is a pesszimista válaszok voltak túlsúlyban.

A leginkább bizakodó ország Lengyelország, a válaszadók közül csak 28 százalék látja rossz színben a jövőt. Olaszországban és Franciaországban viszont a lakosok több mint fele borúlátó.

Összességében a felmérésben részt vevő országok többségében úgy gondolják a polgárok, hogy a következő nemzedék lehetőségei korlátozottabbak lesznek.

A részletek ugyanakkor kétségbe vonják, hogy indokolt-e a túlzott borúlátás. A válaszadók szerint a következő generáció tisztább környezetben, jobb egészségben és tovább élhet, több szabadideje lesz és több ideje jut a baráti kapcsolatokra is.

Joe Litobarski, a felmérést megrendelő Debating Europe - Vita Európáról nevű, a vezetők és az európai polgárok közvetlen kapcsolatát elősegítő portál szerkesztője szerint az EU akkor maradhat fenn, ha meg tudja győzni lakosait, hogy gyermekeik számára jobb jövőt tud biztosítani.

"Jelenleg azonban képtelen reményt adni. Olaszországban Beppe Grillo Öt Csillag mozgalma is azt fejezi ki, hogy a lakosok szerint a mai fiatalok kevésbé biztonságos munkahelyekre, nyugdíjakra és alacsonyabb fizetésekre számíthatnak, mint szüleik" - mondta.

Robert Manchin a Gallup ügyvezető igazgatója inkább azt emelte ki, hogy az életminőség szempontjából nem olyan aggasztó a jövő. "Igaz, országról országra más a kép, a lengyelek és a németek jobban bíznak gazdasági lehetőségeikben is" - tette hozzá.

Egy 2011-es Gallup-felmérés - a mostanival szemben - arra utalt, hogy az európaiak általában bizakodóan tekintettek a jövőre. A közvélemény-kutatás eredményeit ugyanakkor árnyalhatja, hogy mindössze hat tagállam - öt "nagy" nyugat-európai és Lengyelország lakosait kérdezték meg, bár a kutatók azt mondták, hogy a minta az unió lakosságának 70 százalékát képviseli.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×