eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Reding politikai jövőjét latolgatja a Le Soir

Viviane Reding politikai jövőjéről, esetleges európai bizottsági elnökjelöltségéről közölt terjedelmes esélylatolgató cikket szombaton a Le Soir című, baloldali liberális szemléletű brüsszeli napilap.

A francia nyelvű belga újság kitért egyebek közt arra, hogy a luxemburgi kereszténydemokrata politikus az Európai Néppárton belül "nem csupán barátokat szerzett magának" - és ennek kapcsán példaként Nicolas Sarkozy volt francia elnök híveit, valamint az Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezette Fideszt említette.

Az írásban egy másik ponton is előkerült a "magyar szál". A cikk szerzője sorra vette azokat az ügyeket, amelyek eddig végigkísérték Redingnek - az uniós javaslattevő-végrehajtó testület korábban informatikai ügyekkel megbízott tagjának, most igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökének - a tevékenységét. Reding keresztes hadjáratot indított a személyes adatok védelmében, a romákkal szembeni franciaországi bánásmód ügyében, a nagyvállalatok vezető testületeiben a női kvóta előírása érdekében, "végül pedig Orbán Viktor magyar miniszterelnök szabadsággyilkos kilengései ellen" - írta.

A Le Soir szerzője azt is megemlítette, hogy Budapesten a minap "pitbullnak" nevezték Redinget.

Az Európai Bizottság elnöki tisztét jelenleg a portugál néppárti José Manuel Barroso tölti be. Az új összetételű bizottságot a jövő májusi európai parlamenti választások után állítják össze.

A belga lap megjegyezte: a néppártban nem szokás túl korán kiteríteni a kártyákat, és az európai kereszténydemokrácia pártcsaládjában - ellentétben a szocialisták, illetve a liberálisok pártközösségével - az előválasztások gyakorlata sem honosodott meg.

Reding nem volt sem kormányfő, sem miniszter a saját hazájában - hangsúlyozta a Le Soir a luxemburgi politikus bizottsági elnöki esélyeit gyengítő érvet. A szerző szerint Reding "egyetlen vitathatatlan ütőkártyája" az a tény lehet, hogy nő, és ha megkapná a posztot, akkor a három fő uniós intézmény - a Tanács, a Bizottság és a Parlament - közül legalább egynek az élére nő kerülne.

A Le Soir egy uniós tagállami diplomatát idézve kiemelte, hogy az alelnök nagyon jól ki tudja választani a "húzó témákat", amelyek megragadhatóak az utca embere számára, és - emlékeztetve Reding újságírói múltjára - úgy fogalmazott, hogy "nagyon jól tudja, hogyan kell kezelni a médiát".

Szintén név nélkül idézte ugyanakkor a lap az Európai Bizottság egyik magas rangú tisztségviselőjének a véleményét, aki szerint Reding rendelkezik tapasztalattal és akaraterővel, de nincs se víziója, se hitelessége. Ha őt választanák, az azt jelentené, hogy a tagországok állam- és kormányfői nagyon gyenge Európai Bizottságot akarnak - vélekedett a tisztségviselő.

A Le Soir felvetette, hogy Reding elképzelhetően nem az Európai Bizottságban akar majd a csúcsra lépni, hanem visszatér saját hazájába, hogy ott folytassa karrierjét. Erről az eshetőségről azonban - írta a lap - Jean-Claude Juncker veterán luxemburgi miniszterelnök egyszer állítólag azt mondta: "Luxemburg túl kicsi neki és nekem".

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×