eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Lemondott a tunéziai miniszterelnök

A több mint két hete tartó, súlyos belpolitikai válság nyomán kedden bejelentette lemondását Hamadi Dzsebali tunéziai miniszterelnök.

Dzsebali televíziós nyilatkozatában azzal indokolta lépését, hogy kudarcot vallott egy új, párton kívüli szakértőkből álló kormány megalakítására tett kísérlete.

Tunéziában azután törtek felszínre ismét az ellentétek a nyugati stílusú plurális demokrácia hívei és az iszlamisták között, hogy a hónap elején meggyilkolták Sokri Beladi baloldali ellenzéki vezetőt.

A gyilkosságot követően az országban heves tüntetések kezdődtek. Beladi temetése február 8-án több százezres kormányellenes megmozdulásba csapott át, amire az iszlamista kormányzó párt, az en-Nahda hívei ellentüntetéssel válaszoltak.

Hamadi Dzsebali miniszterelnök szakértői kormányalakítási törekvéseit saját pártja sem támogatta. Az iszlamisták azt hangoztatták, hogy Dzsebali önhatalmúlag kezdeményezte egy párton kívüliekből álló kabinet felállítását, és úgy vélekedtek, hogy Tunéziában nem jöhet létre kormány politikusok nélkül.

A Dzsebali által vezetett koalíció fő ereje az en-Nahda volt.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×