Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obama másodszor is letette hivatali esküjét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újból, nagy nyilvánosság előtt is letette második hivatali ciklusára vonatkozó hivatali esküjét Barack Obama újraválasztott amerikai elnök hétfőn.

A fogadalomtétel ezúttal a washingtoni kongresszus lépcsőjén, több mint félmilliós tömeg és tévénézők százmilliói előtt történt.

Az Egyesült Államok első fekete bőrű elnöke idén azért tette le kétszer a hivatali esküt, mert az előző elnöki ciklus január 20-án délben járt le, ez azonban idén vasárnapra esett, amikor nem szokás beiktatási ünnepséget rendezni. Obama az esküt így vasárnap először, hivatalosan és szűk körben a Fehér Házban tette le, s ezt hétfőn nagy nyilvánosság előtt megismételte.

Obama előtt letette hivatali esküjét Joe Biden alelnök is.

Visszatérés az alapértékekhez

Az Egyesült Államokat alapító atyák alapértékeihez való visszatérésre, a közös felelősségvállalásra és az egységre fektette a fő hangsúlyt a washingtoni Capitolium előtt elmondott beiktatási beszédében Barack Obama.

Ünnepélyes eskütétele után elmondott mintegy tízperces beszédében Obama vázolta második elnöki ciklusának főbb célkitűzéseit. Hangsúlyozta, hogy a célok megvalósításáért - jobban mint bármikor - össze kell fognia az amerikai társadalomnak.

Kiemelten szólt az egészségügyi, oktatási és adóreformról, és arra figyelmeztetett, hogy az amerikai nép nem boldogulhat, ha csak egy szűk réteg érvényesül, a középosztály részvétele ebben alapvető fontosságú.

Kijelentette: az Egyesült Államok támogatni fogja a demokráciát az egész világon, Ázsiától Afrikáig, Amerikától a Közel-Keletig.