Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obama beiktatása: a reményt felváltotta a hideg realizmus

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Washingtonban tömegek gyűltek össze Barack Obama újraválasztott elnök beiktatási ünnepségére. Obama valójában már vasárnap letette a hivatali esküt. Érdekesség, hogy ő az az elnök, akit két periódusa alatt négyszer eskettek fel.

Nyolcszáz ezres tömegre számítanak a szervezők Barack Obama hétfői beiktatási ünnepségén. Amikor az elnök az összegyűltek előtt leteszi az esküt, akkor már technikailag és jogilag hivatalban lévő államfő lesz - a második periódusát megkezdő hivatali esküt ugyanis már vasárnap letette a Fehér Házban családja és John Roberts főbíró előtt.

Hogy miért a két eskü? A hagyomány szerint a hivatali esküt január 20-án kell letenni, de mivel a 20. ezúttal vasárnapra esett, a hivatalos ünnepélyt hétfőre időzítették.

Obama már korábban is "duplázott" - első beiktatásakor, 2009-ben ugyanis Roberts főbíró bakizott és ezért másnap újra el kellett mondania előtte a fogadalmat.

Az elnök és a bíró ezúttal biztosra mentek és kártyákat nyomtattak ki egymás számára a 35-szavas szöveggel, amelyben a pontok és vesszők mellett a hangsúlyok helyét is megjelölték.

Egy másik elnök, akit szintén négyszer eskettek fel, Franklin Delano Roosevelt volt - de őt négyszer is választották meg - jegyezte meg az ABC News.

Közben Obama elődje, ifjabb George Bush jelezte: nem megy el a ceremóniára. Ezt édesapja, a szintén ex-elnök George Bush betegségével magyarázta. Így az a helyzet áll elő, hogy csak egykori demokrata elnökök lesznek ott Obama beiktatásán - Bill Clinton és Jimmy Carter.

A beiktatási ünnepségen Beyoncé énekli majd a himnuszt és különböző partikon további sztárok is fellépnek: Lady Gaga, Alicia Keys, Usher, Katy Perry, a fun és Stevie Wonder.

Az amerikaiak azonban már korántsem lesznek annyira ünnepi hangulatban, mint 2009-ben. Akkor úgy érezték: új korszak köszönt be az első színesbőrű elnök megválasztásával. Az optimizmus hatására 70 százalékra szökött Obama tetszési indexe. Most, amikor az elnök a fegyvertartás korlátozása és az állami adósságplafon kérdésében csatázik a Republikánusokkal, az index 50 százalék körül mozog. A "remény és változás" utat adott a hideg realizmusnak - jegyzi meg a Christian Science Monitor című hírmagazin.