eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Meghosszabbították Rasmussen NATO-főtitkári megbízatását

Egy évvel, 2014. július 31-ig meghosszabbították Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár megbízatását - jelentette be szerdán az észak-atlanti szövetség, miután a 28 tagállam nagykövete teljes egyetértésre jutott a kérdésben.

A dán politikust 2009 áprilisában választották ki a posztra, és még az év nyarán hivatalba lépett. A megbízatás alapértelmezés szerint négy évre szól, de Rasmussen elődje, a holland Jaap de Hoop Scheffer szintén öt évig töltötte be a NATO legfőbb civil politikai vezetői tisztségét.

A most 59 éves Rasmussen vezetésével a NATO átfogó szervezeti reformokba vágott bele. Emellett a szövetség legfontosabb műveletét, az afganisztáni missziót illetően a NATO úgy döntött, hogy 2014 végéig kivonja harcoló erőit a közép-ázsiai országból, ami jelentős szervezési tevékenységet - a vezetést illetően pedig nyilvánvalóan folyamatosságot - igényel.

A mandátumhosszabbítás után tartott sajtótájékoztatón Rasmussen arról beszélt, hogy hivatali utódjának a fő figyelme Afganisztánnal kapcsolatosan immár arra fog irányulni, hogy 2015-től pontosan milyen jellegű új misszió keretében tartják fenn a NATO-jelenlétet. Az atlanti szövetség vezette nemzetközi erő, az ISAF távozása után - korábbi NATO-közlések szerint - az ország biztonságának fenntartásáról az afgán fegyveres erők gondoskodnak majd, de azok továbbra is segítséget kapnak a nyugati szövetségtől, főként a folytatódó kiképzés formájában.

A 2014 utáni afganisztáni NATO-elkötelezettség felvázolása lesz az egyik téma a tagállamok védelmi minisztereinek jövő héten Brüsszelben tartandó kétnapos tanácskozásán is. NATO-források nem hivatalos közlése szerint felmerült, hogy ebbe az új misszióba is bevonjanak a katonai szövetségen kívüli országokat - így például Ausztráliát, Finnországot, Grúziát, Svédországot, Ukrajnát és Új-Zélandot.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×