eur:
389.57
usd:
362.5
bux:
68033.15
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

IMF: továbbra is kockázatos a pénzügyi rendszer

A nemzetközi pénzügyi rendszer ugyanolyan kockázatos, mint a hitelválság előtt volt, a bankszektor reformja pedig a gazdaságélénkítő lépések miatt késik - figyelmeztetett jelentésében a Nemzetközi Valutaalap.

Soros féléves globális pénzügyi stabilitási jelentésében a Nemzetközi Valutaalap azt közölte, hogy hiába hoztak egy sor új pénzügyi szabályt, a nemzetközi bankrendszer ugyanolyan sérülékeny, mint négy éve volt.

"Bár a döntéshozók lépései pozitívak, azok még nem fejtették ki hatásukat a pénzügyi intézményekre. Részben azért, mert egyes gazdaságokban és régiókban a válságcsökkentő lépések fékezik a pénzügyi rendszer biztonságosabbá tételét" - áll a jelentésben.

2008-2009-ben éppen az IMF-et okolták a válságért, amiért túlságosan rózsás képet festett a globális pénzügyi műveletekről és nem figyelmeztetett a veszélyekre - jegyzi meg a Guardian.

Négy évvel később a Valutaalap úgy látja: a világ bankjai ugyanolyan nagyok és ugyanúgy összefonódnak, mint a krízis előtt. Emellett ugyanúgy rászorulnak a rövid távú finanszírozásra - kölcsönökre -, mint korábban, és kevésbé hagyatkoznak a takarékbetétekre. Bár például az Egyesült Államok csökkentette a rövid távú finanszírozástól való függést, a rendszer továbbra sem változott egészséges irányban -írják a szerzők.

Sok országban a kis bankokat kivásárolták nagyobb versenytársaik, így 2008-hoz képest még kevesebb kézben összpontosulnak a pénzügyi intézmények.

Az IMF szerint épp a nagyobb koncentráció, a bankok hazai összefonódásai és újfajta, összetett pénzügyi termékek jövőbeli használata jelenthet kockázatot.

Miközben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az euróövezet be akarja indítani a gazdasági növekedést, a különösen alacsony kamatlábaknak aggasztó "mellékhatásai" lehetnek. Az IMF szerint a központi bankok radikális lépéseit a pénzügyi rendszer mélyreható reformjának kell kísérnie.

Nagyobb megfigyelés alá kell helyezni az úgynevezett "nem bank-jellegű" szereplőket - például a spekulatív fedezeti alapokat. Emellett a bankok számára tiltani kellene egyes rizikós tevékenységeket, ahelyett, hogy abban reménykednének: a nagyobb tőkefelhalmozásáról szóló szabályok megvédik a pénzügyi rendszert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×