eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Háborús helyzet van Észak- és Dél-Korea között

Az észak-koreai tüzérség ágyúzott kedden egy dél-koreai szigetet. A CNN értesülése szerint a támadásnak két halálos áldozata van, 15-en pedig megsérültek. Elemzők szerint ez az egyik legsúlyosabb incidens Észak és Dél között a békeszerződés nélkül 1953-ban tűzszüneti megállapodással lezárult koreai háború óta. A dél-koreai elnök bejelentette: országa megpróbálja elkerülni, hogy nagyobb fegyveres konfliktus legyen a két Korea között.

Több tucat lövedék csapódott be a Jonpjong-szigeten, nem messze a közös tengeri határtól, a Sárga-tengeren, a Koreai-félszigettől nyugatra. A szigeten lángra kapott 60-70 lakóépület. Dél-Korea viszonozta a tüzet - közölte a hadsereg, amelyet a békeidőben legmagasabb fokú készültségbe helyezték.

A CNN szerint legalább két dél-koreai katona meghalt, 15-en - köztük két civil - megsebesültek. A koreai védelmi minisztérium azonban egyelőre nem erősítette meg az áldozatok számát. Helyi idő szerint délután 2 óra 34 perckor csapódtak be az első lövedékek a Jongpjon-szigeten. A helyszín közel van a két Korea által vitatott tengeri határvonalhoz.

Egy szemtanú a YTN televízióban azt közölte, nem tudják megfékezni a tüzet, amelyet az észak-koreai tüzérségi támadás okozott a dél-koreai szigeten. A tévé szerint az észak-koreai lövedékek közül sok a szigeten lévő laktanyába csapódott be.

A dél-koreai vezetés vésztanácskozásra gyűlt össze egy föld alatti bunkerban, a szöuli elnöki palotában. A dél-koreai légierő eközben F-16-os harci gépeket vezényelt a levegőbe. Az ágyúzott dél-koreai Jonpjong-szigeten 1200-1300 ember lakik.

A brit Daily Telegraph képgaléiáját megnézheti, ha ide kattint.

Észak-Korea még nem reagált a történtekre. Ri Mjong Bak dél-koreai elnök viszont közölte: országa megpróbálja elkerülni, hogy az incidensből nagyobb fegyveres konfliktus legyen - jelentette a Yonhap, de a hírügynökség hozzátette, hogy ha Észak folytatja az agressziót, akkor Szöul erőteljesebb választ ad, mint amely az első tüzérségi lövésekre adott volt.

A dél-koreai pénzügyi hatóságok bejelentették, hogy szerda reggel rendkívüli tanácskozást tartanak arról: a támadásnak milyen hatása van a pénzpiacokra és a gazdaságra. A külügyminisztérium egy meg nem nevezett tisztségviselője közölte: fontolóra veszik, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszik a támadás ügyét.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség Twitter oldalán közzétett bejegyzése szerint Szöul elhalasztja a csütörtökre tervezett tárgyalásokat a Vöröskereszttel Észak-Korea ügyében.

Az egyik legsúlyosabb incidens

Szakértők szerint a keddi incidens az egyik legsúlyosabbnak számít az 1953-ban békeszerződés nélkül véget ért koreai háború óta. Észak és Dél között már többször volt kisebb-nagyobb határmenti feszültség, de elemzők szerint a mostaninak különös jelentőséget ad az, hogy Észak-Korea jelenlegi vezetője, a betegeskedő Kim Dzsong Il legkisebb fiának készül átadni a hatalmat. A napokban kiderült az is, hogy Phenjan egy eddig ismeretlen, újonnan felépített urándúsító létesítménnyel rendelkezik.

A legutóbbi nagyobb incidens márciusban történt, amikor egy észak-koreai torpedó elsüllyesztett egy 1200 tonnás dél-koreai hadihajót a Sárga-tengeren. Phenjan tagadta, hogy bármi köze lenne a 46 tengerész életét követelő támadásnak.

Washington: háborús provokáció

A washingtoni Fehér Ház határozottan elítélte a dél-koreai szigetet ért keddi észak-koreai tüzérségi támadást, és felszólította Phenjant, hogy hagyjon fel a háborús provokációval.

Az amerikai vezetés hangsúlyozza közleményében, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Dél-Korea védelmében, valamint a térségbeli béke és katonai egyensúly fenntartásában.

Egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő pedig azt közölte, hogy a Koreai-félsziget térségében állomásozó amerikai erőknek egyelőre nem kell belefolyniuk az incidensbe, de folyamatosan figyelik a helyzetet.

Moszkva és Peking aggódik, Japán minden eshetőségre felkészül

Moszkva szerint nem szabad hagyni, hogy fokozódjon a feszültség a Koreai-félszigeten - mondta az Interfax hírügynökség kérdésére egy orosz külügyminisztériumi forrás. Az illető hangsúlyozta azonban, hogy a Sárga-tengeren lezajlott incidensről egyelőre csak dél-koreai forrásból érkezett hír, és úgy vélte, meg kell várni Észak-Korea hivatalos reagálását.

Aggodalmának adott hangot a kínai külügyi szóvivő, és felszólította "az érintett feleket", hogy tegyenek meg mindent a béke és biztonság érdekében. Kína egyébként Észak-Korea szövetségesének számít.

Peking aggódik és szükségesnek tartja a valóságos helyzet pontos megismerését - húzta alá Hung Lej külügyi szóvivő a külügyminisztérium szokásos keddi tájékoztatóján. Hozzátette: szükségszerű a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú tárgyalások folytatása.

A Hszinhua hírügynökség megjegyzi, hogy az incidens akkor történt, amikor Dél-Korea - hétfőtől - nagyszabású hadgyakorlatot kezdett mintegy 70 ezer katona részvételével.

Kan Naoto japán miniszterelnök utasította kormánya minisztereit, hogy készüljenek fel "minden eshetőségre" a dél-koreai szigetet ért keddi észak-koreai tüzérségi támadás miatt.

"Utasítottam őket, hogy készüljenek fel bármilyen váratlan fejleményre, az erre válaszul bevezetendő szigorú intézkedésre, és gyűjtsenek össze minden információt a helyzettel kapcsolatban" - tette hozzá újságíróknak nyilatkozva, amikor az észak-koreai támadás miatt összehívott rendkívüli tanácskozásról távozott.

Németh Zsolt: Dél-Korea áldozat

Magyarország elítéli a Dél-Koreával szemben elkövetett észak-koreai agressziót - közölte kedden a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Együttérzésünket fejezzük ki Dél-Korea iránt, és támogatásunkról biztosítjuk a viszály rendezését célzó diplomáciai erőfeszítéseit - mondta Németh Zsolt az MTI-nek az Országgyűlésben, a külügyi bizottság ülésének szünetében.

Az államtitkár a bizottság ülésén - ahol a kormány prioritásként kezelt Ázsia-politikájának elemeiről számolt be, és Észak-Koreát a térség egyik jelentős feszültséggócának nevezte - egy képviselői kérdésre válaszolva kifejtette: egyelőre nem lehet megítélni, milyen súlyosságú konfliktus bontakozott ki Észak- és Dél-Korea között.

"Kinyilvánítjuk támogatásunkat mind az áldozatoknak, mind pedig a dél-koreai államnak, amely ebben a küzdelemben áldozatként érintett" - fogalmazott Németh Zsolt.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×