eur:
388.54
usd:
360.93
bux:
68686.1
2024. május 7. kedd Gizella

Széles körű tiltakozást váltott ki a tervezett koránégetés

Széles körű tiltakozást váltott ki világszerte az, hogy egy floridai kis keresztény csoport az iszlám szent könyvének, a Koránnak a példányait akarja elégetni szeptember 11-én.

A washingtoni kormány és több amerikai vallási vezető egybehangzóan elítélte Terry Jonesnak, a gainesville-i baptista Dove Outreach World Center lelkészének a tervét. Jones ennek ellenére megerősítette: csoportja nem mond le arról a szándékáról, hogy az Egyesült Államok elleni 2001-es terrormerénylet évfordulóján nyilvánosan koránokat égessen.

A washingtoni külügyminisztérium szóvivője, P.J. Crowley kijelentette, hogy ez provokáció, egy ilyen tett teljesen ellentétes lenne az amerikai szellemiséggel. Ezért a kormány reméli, hogy az amerikaiak kikelnek ellene - mondta. "Ez a magatartás éppen azoknak a radikálisoknak és vallási fanatikusoknak a magatartásával áll összhangban, akik megtámadtak minket szeptember 11-én."

Amerikai diplomaták már beszámoltak arról, hogy több országban kisebb tüntetések voltak a koránégetés terve ellen. Diplomaták, katonák és hétköznapi amerikaiak élete kerül veszélybe - tette hozzá P.J. Crowley.

Amerikai keresztény, muzulmán és zsidó vallási vezetők is csatlakoztak a koránégetés tervének elítéléséhez. Közös közleményt adtak ki, amelyben aggodalmuknak adnak hangot a "dühöngő muzulmánellenesség" miatt, és megdöbbentőnek nevezik azt a tiszteletlenséget, "amely most egy szent könyvvel szemben" nyilvánul meg. "Ha valaki támad bármely vallást az Egyesült Államokban, az olyan, mintha minden amerikai vallásszabadságát támadná" - írták.

Hillary Clinton külügyminiszter maga is elítélően nyilatkozott a tervről azon a kedd esti vacsorán, amelyet a muzulmán böjti hónapot lezáró rituális étkezés, az iftár alkalmából adott. "Bátorítólag hat rám ennek a gyalázatos cselekedetnek az egyértelmű és határozott elítélése, ami a legkülönbözőbb hitű amerikai vallási vezetők részéről tapasztalható" - mondta.

Eric Holder igazságügy-miniszter egy vallási vezetőkkel tartott, zárt ajtók mögötti egyeztetésen "esztelen" dolognak nevezte a floridai akciót. A CNN szerint a mindössze 50 fős baptista gyülekezet az amerikai zászlók és a Biblia elégetésére s a muszlim szélsőségesek "dzsihádjára" akar válaszolni akciójával.

David Petraeus, az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok parancsnoka már hétfőn bírálta a koránégetés tervét. A tábornok szerint a csoport által bejelentett szándék "jelentős gondot" okozhat a külföldön állomásozó katonáknak. Ugyancsak elítélte és az afganisztáni csapatok szempontjából kockázati tényezőnek minősítette a nyilvános koránégetést kedden Anders Fogh Rasmussen, a NATO Washingtonban tárgyaló főtitkára.

A Vatikán lapjában, a L'Osservatore Romanóban is elítélő cikk jelent meg a kis gyülekezet szándékáról. A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa szerdai közleményében "nagy aggodalommal fogadta a terv hírét", amely "súlyosan sértő gesztus (lenne) egy vallási közösség által szentnek tartott könyvvel szemben". A kommüniké szerint ilyen tervvel "nem lehet orvosolni olyan szörnyű erőszakcselekményeket, mint a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli merényletek".

Catherine Ashton, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője is elítélte a tervezett koránégetést, "minden vallási hit tiszteletben tartását" hangsúlyozva.

Amr Músza, az Arab Liga főtitkára egy "fanatikus" művének nevezte a koránégetés tervét. Mint mondta, "az Egyesült Államokban egyre nagyobb többség áll szemben e fanatikussal" és "destruktív hozzáállásával".

A kairói al-Azhar, a szunnita iszlám - hagyományosan mérsékelt - első számú tanintézménye arra sürgette Barack Obama amerikai elnököt, hogy állítsa le a baptista csoport tervét. "Ha a(z amerikai) kormánynak nem sikerül azt leállítani, az a vallási terrorizmus legújabb megnyilvánulása lesz, és romba dönti Amerikai kapcsolatait a muzulmán világgal" - jelentette ki Abdel el-Moati el-Bajumi sejk, az al-Azhar egyik vezetője.

Németország legjelentősebb zsidó csoportja is csatlakozott a tiltakozókhoz. Charlotte Knobloch, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke nyilatkozatában szörnyűségesnek és visszataszítónak nevezte az ötletet.

Megjegyezte: a korán elégetése felidézi a nácik könyvégetését, ami megelőzte zsidók tömeges lemészárlását a holokauszt alatt. "Ahol emberek könyveket égetnek, ott végül embereket égetnek" - állapította meg a nyilatkozat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×