eur:
392.2
usd:
366.64
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Egyre több telefont hallgatnak le Németországban

Németországban az elmúlt évben jelentősen emelkedett a telefonlehallgatások száma, tő pedig egyre több internetkapcsolatot figyeltek meg. Mint a Süddeutsche Zeitung című müncheni lap jelenti, a lehallgatásokat egyszerű gyanú alapján rendelték el, bűnvádi eljárások sikeres lefolytatásához.

A terrorizmus elleni harc során az elmúlt évben egyre több telefonbeszélgetést hallgattak le illetve internetkapcsolatot figyeltek meg Németországban.

Tavaly óta a telefontársaságoknak kötelező minden hívást fél évig tárolni, amely alapján a nyomozati szervek könnyen kideríthetik az esetleges gyanús emberek valamennyi beszélgetőpartnerét, mobiltelefonon történő beszélgetés esetén pedig a hívó és a hívott fél tartózkodási helyét is meg tudják állapítani.

A Süddeutsche Zeitung megbízható forrásokra hivatkozva arra is fényt derített, hogy nem csak a kapcsolt számokat rögzítik, hanem egyre több beszélgetést is rögzítenek a hatóságok utasítására. Az elmúlt év során 11 százalékkal nőtt azon beszélgetések száma, amelyek lehallgatására nem terrorelhárítási célból adtak utasítást.

Bírói végzés alapján így tavaly 16 463 telefonhívást rögzítettek a hatóságok, ezek közül több mint 5 000 beszélgetést bűnvádi eljárás megindításával kapcsolatban, és az érintetteket legfeljebb utólag tájékoztatták erről.

A lap cikkével kapcsolatban az ellenzéki Zöld Párt szóvivője kijelentette, hogy a megfigyelésekre vonatkozó rendelkezések szigorítására lenne szükség, és síkra szállt a személyi adatvédelem fokozottabb betartása mellett.

Emlékeztetett arra is, hogy csak súlyos bűncselekmények elkövetése indokolja a személyes szféra megsértését és a gyanúba keveredett emberek telefonjainak lehallgatását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×