Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Fehér harag" Franciaországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tejben úszott Franciaország a hét végén: az alacsony felvásárlási árakkal elégedetlen tejtermelők ugyanis tiltakozásul több millió liter tejet öntöttek ki az utakra és a földekre. A "fehér harag" nevet viselő demonstrációsorozatukat a héten is folytató gazdák immár nem csak azt követelik a kormánytól, hogy segítsen rávenni a feldolgozóipart, hogy tisztességes árat fizessenek a tejért, hanem azt is, hogy a bankoknál érjen el könnyítéseket a hitelek törlesztésében, illetve, hogy a társadalombiztosító is "tegyen gesztusokat" azok irányába, akiknek komoly elmaradásaik vannak a járulékok fizetésében. A válság súlyosságát az is mutatja, hogy az elmúlt fél évben az ország nyugati részében csaknem tucatnyi, kilátástalan anyagi helyzetbe került tejtermelő követett el öngyilkosságot.

A tiltakozáshullám, amely mostanra érte el csúcspontját, immár több mint két hete tart Franciaországban, igaz korábban a gazdák megelégedtek azzal, hogy több megyeszékhelyen teheneket vittek a kormányt helyi szinten képviselő prefektúrák elé, és azokkal időnként komoly közlekedési fennakadásokat okoztak.

A mozgalomba mára a német tejtermelők is bekapcsolódtak: a francia gazdákkal összefogva a hét végén több ezer liter tejet öntöttek egy közös határszakaszon a Rajnába, és közösen minimum 350-400 eurót, mai árfolyamon 95-110 ezer forintot követelnek a tej ezer literéért, szemben a jelenlegi 260 és 280 eurós, mintegy 70 és 75 ezer forint körül mozgó felvásárlási árakkal.

Mindezzel párhuzamosan az uniós tejkvótarendszer 2015-ös megszüntetése ellen is tiltakoznak, attól tartanak ugyanis, hogy azt követően tevékenységük végképp ellehetetlenül. A francia tejtermelők ez utóbbi téma kapcsán is erős nyomás alatt tartják saját mezőgazdasági miniszterüket, és azt remélik, hogy Franciaországnak a németekkel közösen sikerül egy "megfelelő", azaz nekik tetsző kompromisszumot kiharcolnia Brüsszelben. Ami egyebek mellet az uniós tejpiac szigorúbb szabályozásáról szólna, és amit a szabadpiac elvét valló britek, svédek, dánok és hollandok teljes mértékben elvetnek.

A hét végi, szokatlanul heves megmozdulásokat követően a francia agrártárca vezetője mindenesetre azt máris megígérte, hogy a tisztességesebb árak kialakítása érdekében az állam közvetíteni fog a termelők és a feldolgozóipar között, a bankok, valamint a társadalombiztosítás vezetőit pedig a hét elejére megbeszélésre hívta, hogy megoldást találjanak a gazdákat sújtó pénzügyi nehézségek kezelésére.

Az immár több mint fél éve tartó tejválság következtében ugyanis a tejtermelők jelentős része nem tudja törleszteni a beruházásaikra felvett banki hiteleket, mások pedig egyszerűen képtelenek kifizetni a havi társadalombiztosítási járulékaikat.