eur:
392.46
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Megszületett az új koalíciós megállapodás

Megszületett a koalíciós megállapodás Japánban a tíz nappal ezelőtti parlamenti választásokon győztes Demokrata Párt (DPJ) és két kisebb párt között - közölte az egyik párt illetékese

Noha a Hatojama Jukio vezette DPJ földcsuszamlásszerű győzelmet aratott az augusztus 30-i képviselőházi választásokon, a szenátusban szüksége van a szociáldemokraták és a konzervatív néppárt szavazataira ahhoz, hogy a felsőház ne késleltesse a törvények elfogadását. A három párt vezetője várhatóan még a nap folyamán hivatalos formába önti az egyezséget.

Okiava Tosiaki, a DPJ szóvivője közölte, hogy a három pártvezető rendezte a köztük eddig meglévő nézetkülönbségeket a védelmi-, illetve a külpolitika terén.

Sigeno Jaszumasza, a szociáldemokraták ügyvezetője azt mondta: egyetértettek abban, hogy felvetik Washingtonnak az amerikai katonák szigetországbeli állomásoztatásáról szóló szerződés áttekintését. Emellett sikerült feloldani a nézeteltérést az Okinava szigetén állomásozó amerikai tengerészgyalogosok átvezénylésének kérdésében.

A demokraták már korábban is hangoztatták, hogy hatalomra kerülésük esetén változtatnának az eddigi Washington központú külpolitikán. A kérdést ugyanakkor most nem akarják annyira előtérbe helyezni Hatojama Jukio pártelnök - a leendő kormányfő - szeptember végi washingtoni látogatása előtt, hogy az ne befolyásolja az ottani megbeszélések sikerét.

A japán parlamentben várhatóan szeptember 16-án szavaznak arról, hogy Hatojama legyen az új kormányfő. Ez az erőviszonyok ismeretében szinte teljesen biztosnak tűnik.

Megválasztása fordulópontot jelent a japáni politikában, hiszen a választásokon vesztes Liberális Demokrata Párt 1954 óta csaknem megszakítás nélkül hatalmon volt a szigetországban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×