eur:
400.94
usd:
367.59
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Erősödik a nosztalgia a kommunista múlt iránt

Húsz évvel a berlini fal leomlása után erősödőben van az egykori NDK iránti nosztalgia. A kormány megbízásából készült felmérés kimutatta, hogy a keletnémetek közel fele szívesen emlékszik vissza az 1989 előtti rendszerre, a múlt megszépítő köde egyre több személyt kerít hatalmába.

A berlini kormány tudni akarta, miként vélekedik az egykori NDK lakossága a keletnémet rendszerről. Az ebből a célból készült nagyszabású felmérés eredménye alighanem hidegzuhanyként érte a megbízókat, mert kiderült, hogy a keletnémetek 49 százaléka pozitívnak ítéli meg az NDK-t. Nyolc százalék pedig egyenesen jobbnak találja az egyesült Németország társadalmi berendezkedésénél - ami egyértelműen azt igazolja, hogy szívesen felcserélnék a demokratikus államrendet a kommunista diktatúrával.

Az első megdöbbenés után a keleti tartományok felzárkózásának biztosításával megbízott miniszter, Wolgang Tiefensee, aki maga is közel 30 éves koráig az NDK-ban élt, kijelentette, hogy a korábbinál nagyobb figyelmet kell szentelni a múlt feldolgozásának. Kiváltképpen az iskolai történelemoktatásban kellene többet foglalkozni az NDK társadalmi rendszerével valamint a diktatúra bukását kiváltó békés forradalommal.

Matthias Platzeck, Brandenburg tartomány miniszterelnöke rámutatott arra, hogy a felmérés is bizonyítja: semmi esetre sem lehet pontot tenni a keletnémet múlt feldolgozására, és az egykori ügynökökkel kapcsolatban sem lehet napirendre térni a múlt felett.

Platzeck úgy vélte, ki kell deríteni azt is, hogy kik igyekeznek egyszerűen elkenni a múltjukat, és kik néztek valóban felelősségteljesen szembe egykori cselekedeteikkel és ezekből levonták az erkölcsi következtetéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×