eur:
400.83
usd:
367.89
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén
Nyitókép: Unsplash

Rejtélyes anyagot sodort partra a tenger Új-Fundlandnál, idehaza is találtak hasonlót

A fura állagú, fehéres színű pacákról egyelőre nem tudni, hogy micsodák, a szakértők is csak a fejüket vakarják.

Új-Fundland partjain fehér pacák jelentek meg, melyek miatt a kanadai szakemberek vizsgálatot indítottak. Egy helyi lakos szerint úgy néznek ki, "mintha valaki megpróbált volna kenyeret sütni, de pocsék munkát végzett", szaguk pedig növényi olajra emlékeztet - írja a BBC híradása nyomán az Index.

A furcsa anyagot szeptember elején észlelték először Kanadában, az első fotókat a Beachcombers nevű csoportban tették közzé, és heves vitákat váltottak ki.

Volt, aki arra tippelt, hogy gomba, mások penészt láttak benne, megint mások szerint pálmaolajra vagy paraffinviaszra emlékeztetett.

Sőt, egyesek bálnából származó ámbrának és szürke borostyánnak is vélték. Egy kanadai környezetvédelmi és klímakutató szervezet szóvivője szerint a talált anyagnak nincs köze a kőolajhoz és annak származékaihoz. Egy tengerökológus úgy véli, ez nem tengeri szivacs.

Egy helyi lakos hungarocelldarabnak hitte a fehér csomókat, és szeptember eleje óta kisebb-nagyobb méretű darabokat is talált a meghatározhatatlan dologból. A legnagyobb nagyjából 15 centiméteres volt. A parti őrséget is értesítette, de ők sem tudták megmondani, hogy mi lehet.

Mint írják, vasárnak a 444.hu-nál jelentkezett egy olvasójuk, aki az Új-Fundlandon találtakhoz hasonló, kelt tésztára emlékeztető anyagot talált a kertjében. Leírása szerint krémszerű állagú és öklömnyi méretű. Eleinte bagolyköpetnek hitte, kívül világosszürke, homogén pépként írta le, ami megkeverve krémszínűre emlékeztet, de a levegőn beszürkül.

Azt is elmondta a lapnak, hogy az anyag nem büdös, nem tűnik sem ürüléknek, sem másnak. Szőrt és csontot sem tartalmaz, ami miatt bagolyköpetnek lehetne hinni. Akár még gombafaj is lehet, véli az olvasó, de nagyon hasonlít arra, amit Kanadában találtak.

Címlapról ajánljuk
Élő: Bosznia-Hercegovina–Magyarország

Élő: Bosznia-Hercegovina–Magyarország

Bosznia-Hercegovina ellen játszik a magyar labdarúgó-válogatott Zenicában, a Nemzetek Ligája 4. fordulójában. A két csapat gól nélküli döntetlenre végzett egymással szeptemberben, a Puskás Arénában. A mérkőzés előtt a magyar csapatnak két, a bosnyákoknak egy pontja van a csoportban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×