eur:
400.87
usd:
367.48
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz
Nyitókép: Pixabay

Az EU aktualizálta a légszennyezésre vonatkozó szabályokat

Az Európai Unió Tanácsa aktualizálta a levegőminőségi előírások meghatározásáról szóló irányelvet, hogy a szabályok hozzájáruljanak a levegőben található szennyezőanyag-mentesség 2050-ig történő elérésére irányuló uniós cél megvalósításához, valamint a légszennyezés miatti korai halálesetek megelőzéséhez - közölte az uniós tanács hétfőn.

Az uniós tanács közleménye szerint a luxembourgi tanácsülésen felülvizsgált irányelv prioritásként kezeli az uniós állampolgárok egészségét, mivel a szennyező anyagokra vonatkozóan olyan új, 2030-ig elérni tervezett levegőminőségi előírásokat határoz meg, amelyek szorosabban igazodnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) levegőminőségi iránymutatásaihoz.

A felsorolt szennyező anyagok közé tartozik a többi között az úgynevezett PM10, azaz 10 mikrométernél kisebb, valamint a PM2,5, azaz a legkisebb méretű levegőben szálló por, a nitrogén-dioxid és a kén-dioxid. A tagállamok bizonyos feltételek teljesülése esetén kérhetik a 2030-as határidő meghosszabbítását - írták.

A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy az állampolgároknak joguk legyen kártérítést igényelni és kapni, ha egészségük az irányelvben meghatározott levegőminőségi szabályok megsértése miatt károsodott - tájékoztattak.

Az irányelv elfogadását követő kihirdetése utáni huszadik napon lép hatályba. A tagállamoknak a hatálybalépést követően két év áll rendelkezésükre, hogy az irányelvet saját jogrendjükbe ültessék.

Az Európai Bizottság 2030-ig, majd azt követően ötévente, a legfrissebb tudományos bizonyítékokkal összhangban felülvizsgálja a levegőminőségi előírásokat - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×