eur:
400.2
usd:
366.38
bux:
74440.1
2024. október 14. hétfő Helén
Satrship
Nyitókép: SpaceX

Olyan bravúrt hajtott végre a SpaceX, ami alapjaiban változtathatja meg az űrkutatást - videók

Sikeresen visszatért és automatikusan az indító állványra ereszkedett a világ legerősebb hordozórakétája, a Super Heavy.

A Super Heavy hordozórakétából és a Starship űrhajóból álló újgenerációs rakétarendszert emberek Holdra, majd Marsra juttatására céljával fejleszti az Elon Musk milliárdos üzletember tulajdonában lévő SpaceX magán űrkutatási vállalat. A cég dél-texasi űrközpontjából vasárnap volt az új űrjármű ötödik kísérleti indítása, amely ateljes sikert hozott.

A 120 méternél nagyobb űrrakéta egyórás repülést hajtott végre, és most első ízben megpróbálták a 70 méteres alsó fokozat, a hordozórakéta leszállását közvetlenül az indítóállványnál, ami sikerült is.

A korábbi tesztek változó sikerrel jártak. Az első próbaindítás során 2023 áprilisában az egész rakétaegység néhány perc elteltével felrobbant. A második próbálkozás során 2023 novemberében ugyan sikerült az alsó fokozatnak leválnia, a felső pedig tovább is repült, de aztán mindkettő külön-külön felrobbant.

A harmadik teszt idején idén márciusban a Starship első alkalommal elérte a világűrt, de a próbarepülést ez alkalommal sem tudta sikeresen lezárni. A negyedik tesztindítás során júniusban az űrrakéta első ízben próbálkozott ellenőrzött leszállással, ami aztán nem a tervek szerint sikerült.

A SpaceX mindvégig hangsúlyozta, hogy a tesztek célja az adatgyűjtés. Az alábbi ábar jól érzékeltei milyen hatalmas méretű a Starship / Super Heavy kettőse.

A SpaceX úgy tervezi, hogy az űrrakéta mindkét fokozata újrahasznosítható, s több mint 100 tonna hasznos terhet tud majd ezzel a rendszerrel a világűrbe szállítani.

Címlapról ajánljuk
Megtörtént az albérletpiacon, amire minden lakáskereső várt – árak, grafika

Megtörtént az albérletpiacon, amire minden lakáskereső várt – árak, grafika

Országosan gyakorlatilag stagnált, a fővárosban kismértékben csökkent a kínálati lakbérek szintje, de már az olcsóbb kerületekben is 180 ezerért lehet lakást bérelni Budapesten. Szeptemberben óriásira duzzadt a kínálat a piacon, aminek több oka is van. A reállakbérek ezalatt országosan 0,2, Budapesten 0,6 százalékkal mérséklődtek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Ez a 3 csatatér döntheti el Amerika jövőjét: Trump vagy Harris tarol a legnagyobbat?

Ez a 3 csatatér döntheti el Amerika jövőjét: Trump vagy Harris tarol a legnagyobbat?

Jóllehet november 5-én szinte az összes amerikai állampolgár beleszólhat majd abba, hogy ki legyen az Egyesült Államok következő elnöke, a végső döntést valójában hét billegő állam szavazói fogják meghozni a demokrata Kamala Harris és a republikánus Donald Trump között. Azonban ezt a hét csatateret sem egyenlőnek teremtették, hiszen három jelentősége kiemelkedik mind közül. Előző cikkünkben az elektori kollégium működése mellett Arizonát, Nevadát, Michigant és Wisconsint mutattuk be az ingaállamok közül, most pedig Georgiára és Észak-Karolinára esik a sor.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×