eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A világ leginkább elhallgatott tragédiája

Szomália a világ leginkább elhallgatott tragédiája - derült ki több, mint 50 nemzetközi segélyügynökség hétfőn közzétett nyilatkozatából. A kelet-afrikai ország lakosainak egyharmada belső menekült, felük pedig segélyre szorul. Mindez a folytatódó erőszak miatt, amely már kaotikus jelleget öltött.

A világ legveszélyesebb helye - így írják le riporterek Szomáliát, miközben az ország három és egynegyed milliós lakosságának közel fele immár segélyből tud csak megélni. Ez 77 százalékos emelkedés az év elejéhez képest.

A helyzetet a szélsőségesen rossz közbiztonság, a szárazság és a magas élelmiszerárak súlyosbítják.

A politikai rendezési folyamat ellenére a közállapotok a kilencvenes évek elejét idézik, amikor az egymással szembenálló milíciák harca hatalmas pusztítást okozott. Mindez borzalmasan hat a polgári lakosságra - áll az 52 segélyügynökség nyilatkozatában. Az elmúlt néhány hétben további 37 ezer ember menekült el a romban álló fővárosból, Mogadishuból. Az egykor fontos kereskedelmi központnak számító város egyes kerületei teljesen kihaltak. A megelőző kilenc hónapban pedig országszerte 870 ezer ember hagyta el otthonát, azaz a lakosság közel egyharmada keresett máshol menedéket.

"Felháborítónak tartjuk, hogy a szembenálló felek válogatás nélkül alkalmaznak fegyveres erőszakot" - áll a segélyügynökségek nyilatkozatában. Miközben a szomáliai lakosok számára tízszeresére drágult az élelmiszer, a segélyügynökségi dolgozókat egyre gyakrabban rabolják el vagy gyilkolják meg a milíciák, mert legitim célpontnak tartják őket. Csak az idén 24 dolgozót öltek meg munkavégzés közben, az ügynökségeket pedig 111 alkalommal támadták meg. A segélyszervezetek az állandó támadások miatt nem tudják rendesen ellátni feladatukat - áll a nyilatkozatban.

A szöveg szerzői felszólítják a világot, hogy tegye elsőszámú feladattá a szomáliai civil lakosság védelmét. 1994-ben Bill Clinton amerikai elnök a közvélemény nyomására kivonta az amerikai csapatokat Szomáliából, majd az ENSZ-parancsnoksága alá tartozó más egységek is távoztak és azóta kisebb megszakítással nem létezett az országban effektív központi hatalom. A külvilág leginkább a kelet-afrikai partok mentén folyó kalózkodás miatt hall Szomáliáról.

Az Egyesült Államok és a szomszédos Kenya is attól tart azonban, hogy a radikalizált iszlámista szervezetek az al-Kaida egyik toborzóközpontjává teszik a közel húsz éve bukott államnak számító országot.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×