eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Átnevelő munka az összedőlt iskolák képeiért

Bebörtönöztek egy kínai tanárt, amiért a májusi földrengésben összedőlt iskolákról töltött fel képeket az internetre. A katasztrófa után demonstrációk kezdődtek; a tüntetők vizsgálatot követeltek annak megállapítására, hogyan semmisülhettek meg olyan könnyen az épületek.

Átnevelő munkára küldték azt a kínai tanárt, aki a májusi, Kínát sújtó földrengés során összedőlt iskolaépületekről tett fel képet az internetre. Liu Sao-kunt rémhírtejesztésével és a társadalmi rend megzavarásával vádolják - állítják a Human Rights in China nevű emberi jogi szervezet munkatársai.

A május 12-i földrengésben közel 70 ezer ember halt meg, sokan közülük gyerekek, akik az összedőlő iskolafalak alatt végezték. Később a gyászoló szülők sokfelé demonstrációkat tartottak, azt követelve: vizsgálják ki, miért semmisültek meg olyan könnyen az épületek.

Az iskolák rossz állapota érzékeny politikai téma lett Kínában: a családok azzal vádolták meg a helyi vezetőket, hogy együttműködtek a kivitelezőkkel, engedélyezték nekik, hogy olcsóbban, gyengébb minőségben építsenek.

"Ahelyett, hogy kivizsgálnák, kik felelősek az iskolák rossz állapotáért, a hatóságok az átnevelő munka eszközéhez nyúlnak, hogy elhallgattassák és elzárják az olyan embereket, mint Liu Sao-kun" - mondta az emberi jogi szervezet vezetője, Sharon Hom.

A Human Rights in China szerint a tanár feleségét a múlt héten értesítette a rendőrség arról, hogy a férfit munkatáborba küldték. Átnevelő munkára - akár négy évre - vádemelés vagy bírósági tárgyalás nélkül küldhet a rendőrség gyanúsítottakat.

A gyakorlatot, amely 1957 óta alkalmazható, az ENSZ és több más szervezet is élesen bírálta.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×