eur:
389.25
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Floridában vége az űrüzletnek

Gazdasági hanyatlás várhat az amerikai űrsiklóprogramból sokat profitáló floridaipartvidékre - írja az amerikai sajtó. A NASA ugyanis két éven belül kivonja a használatból az Atlantist, a Discoveryt és az Endeavourt, ezt követően pedig öt évig nem küld embert a világűrbe - legalábbis Floridából nem.

Megkezdődött a visszaszámlálás azokban a kisvárosokban, amelyeknek a gazdasága az amerikai űrsikló programra épült. Florida állam észak-keleti vidékét Space Coastnak, azaz űrpartnak is szokták nevezni. Itt található a Kennedy Űrközpont és innen startolnak az űrsiklók.

A környékbeli szállodák, motelek és éttermek idáig jól megéltek a fellövésekre érkező turistákból és az űrbiznisz 8000 ezer beszállítónak adott munkát. Az amerikai űrhivatal, a NASA becslései szerint azzal, hogy két éven belül múzeumi darabbá válnak az 1980-as évek óta repülő siklók, közel hat és félezer ember veszíti el az állását.

Az űrprogram persze folytatódik, de Floridából egy ideig nem szállnak fel kozmonauták. A turizmusból élők nem sok jóban reménykednek, hiszen bevételeik egy-egy fellövés alkalmával a szokásos háromszorosára ugranak, és a Kennedy Űrközpont egyik varázsa is az, hogy az ember kicsit egy jelenleg is folyó program részének érezheti magát.

Tudósok - munkanélküli segélyen

A térség a hetvenes években már átélt valami hasonlót, amikor a NASA leállította az Apolló-programot. 1968-ban még 26 ezren dolgoztak a Kennedy Űrközpontban, a hetvenes évek közepén azonban már csak 16 ezren. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy az egyik környékbeli megye munkaképes lakosainak 40 százaléka a NASA-nak dolgozott.

Az Apolló-program végén aztán nem volt ritka, hogy az egykori magasan kvalifikált alkalmazottak és tudósok munkanélküli segélyen éltek.

A helyi illetékesek ezúttal el akarják kerülni a megrázkódtatást. Vannak cégek, amelyek megpróbálják kihasználni a környék adottságait és beköltöznek, de egyelőre nem tudni, hogyan reagál majd a gazdaság a megkopott patinájú terület lehetőségeire, ahol néhány éven belül minden a büszke múltat és nem a jövőt
fogja idézni.

A siklóprogram lezárulása máshol is fájdalmas lesz. Várhatóan 1300 munkahely szűnik meg a Katrina hurrikán miatt amúgy is megsebzett New Orleansban, ahol a külső üzemanyagtartályok készülnek. A texasi Johnson Űrközpontban pedig 2400 embernek mondanak majd fel.

A siklók 2010-es nyugdíjazása után csak öt évvel indul majd az első Constellation misszió, a leendő Orion űrhajóval. A NASA számára fejfájást jelent, hogy miközben sokaknak fel kell mondani, nem akarja elveszíteni legfontosabb alkalmazottait. Ezeket átképzési programokkal próbálja továbbra is a környéken tartani. Sokan vannak, akik inkább már előre felmondanak és megpróbálnak máshol állást találni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×