eur:
399.12
usd:
364.74
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

"Az építési előírások semmibevétele miatt dőltek össze szecsuani iskolák"

A szegénység, a nemtörődömség és az oktatásügy háttérbe szorulása miatt épülhettek azok az építési szempontból gyenge minőségű iskolák, amelyek több ezer diák halálát okozva kártyavárként dőltek össze a hétfői szecsuani földrengéskor - nyilatkozta a hongkongi South China Morning Post című lapnak a helyi műszaki egyetem egyik professzora.

A romokról készült felvételek alapján egyértelműen látszik, hogy a több ezer diákot maguk alá temető iskolák nem voltak földrengés-biztosak, jóllehet az építési szabályokban már régóta előírják, hogy az új épületeknek bizonyos erősségű földmozgásokat ki kell bírniuk - mondta Hung Ving-tat.

A professzor és még számos kínai szakember szerint a problémát az építési szabályok be nem tartása okozza, ugyanis a központi vezetés előírásai ellenére ezek a szabályok még mindig tartományonként változnak.

Az északnyugat-kínai Kanszu tartomány fővárosában, Lancsouban dolgozó Vang Kou-sou mérnök szerint Szecsuan tartomány vidéki iskoláit nem tervezték földrengés-biztosra. A kanszui előírások szerint az épületeknek a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földmozgást is ki kell bírniuk. Pekingben és Sanghajban szintén a 8-as erősség az alsó határ, a szecsuani épületeknél azonban állítólag nincsenek ilyen szabályok.

"A vidéki mérnökök nem rendelkeznek azokkal az erőforrásokkal, amelyek a modern, biztonságos iskolák építéséhez szükségesek" - vélekedett Greg Vong Csak-jan, a hongkongi mérnöki intézet egykori elnöke, hozzátéve, hogy a vidéki iskolák építési költségei a töredékét teszik ki annak, amit egy fejlett, városi oktatási intézményre szánnak.

"Vidéken még mindig téglából és betonlapokból építkeznek, miközben Hongkongban, Pekingben és Sanghajban acélszerkezetet és vasbetont használnak. Ez nem azt jelenti, hogy egy 7,8-as erősségű földrengést ezek az épületek sérülések nélkül átvészelnének, de kevesebb eséllyel dőlnének romba" - tette hozzá Vong, aki szerint, még ha rendelkezésükre is áll a pénz a modern szabványok szerinti építéshez, nem jutnak hozzá a szükséges alapanyagokhoz és a jól képzett szakemberekhez.

Két nappal a hétfői földrengés után a kínai Lakásügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kiadott egy közleményt, miszerint minden épület kivitelezéséért és ellenőrzéséért a minisztérium a felelős. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy a hatóságok indítanak-e vizsgálatot az iskolák összeomlásával kapcsolatban, vagy tervezik-e a hasonló szerkezetű épületek megerősítését - olvasható a South China Morning Postban.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×