eur:
392.51
usd:
367.42
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az emberi jogok mellett szállt síkra az iszlám konferencia

Első ízben állt ki az emberi jogok tiszteletben tartása és védelme mellett az iszlám országokat tömörítő legjelentősebb nemzetközi fórum, az Iszlám Konferencia Szervezete.

A tömörülés új alapszabálya, amelyet szombaton késő este fogadtak el Dakarban, úgy fogalmaz: a tagországok kötelesek a hazai és a nemzetközi színtéren egyaránt kiállni az emberi jogok, a demokrácia, az alapvető szabadságjogok és a jogállamiság mellett. Az 57 tagállam küldöttei egyhangúlag hagyták jóvá a dokumentumot.

Új alapszabályában az Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) hitet tesz "a civilizációk párbeszéde" mellett. Ekmeleddin Ihsanoglu, az OIC török főtitkára a szenegáli AS hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: a Dakarban elfogadott dokumentum az iszlám államok "új vízióját" testesíti meg a nemzetközi együttműködést illetően.

A szervezet támogatja a közel-keleti békefolyamatot, és a válság olyan megoldását szorgalmazza, amely összhangban van az ENSZ vonatkozó határozataival, az arab államok kezdeményezésével és az úgynevezett útitervvel.

A kétnapos OIC-csúcsértekezlet résztvevői hangsúlyozták: készek fölvenni a küzdelmet a természeti és környezeti katasztrófák következményei, valamint az éhezés ellen.

Az Iszlám Konferencia Szervezete 1971-ben jött létre, 57 tagországában több mint egymilliárd ember él.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×