Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Remény a lengyel-német megbékélésre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bemutatkozó látogatásra Berlinbe érkezett az új lengyel miniszterelnök. Donald Tusk egy nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy elődjétől eltérően a fennálló nézetkülönbségeket nem a történelem lövészárkából akarja megközelíteni.

Berlinben azt remélik, hogy Donald Tusk miniszterelnökségével új fejezetet lehet nyitni a német-lengyel kapcsolatokban, amelyek elhidegülésében komoly szerepet játszott a volt kormányfő, Jaroslaw Kaczynski németellenes magatartása.

Donald Tusk megérkezése előtt egy sajtóinterjúban kifejtette, hogy közös európai projekt keretében tartja megvalósíthatónak a második világháború utáni kitelepítettek illetve elüldözöttek emlékhelyének felállítását.

Tusk úgy vélte, hogy erre a legméltóbb hely Gdansk lehetne. A kancellárral, majd az államelnökkel az emlékhelyen kívül meg akarja vitatni a balti tenger alatt tervezett földgázvezeték ügyét is.

Az új lengyel miniszterelnök a Schröder-kormány súlyos örökségének nevezte a tervet, és hangsúlyozta, hogy Varsó sohasem fogja támogatni azt a kezdeményezést, amelynek célja Moszkva Nyugat-Európába irányuló energia- szállítási monopóliumának megerősítése.

Tusk utalt arra is, hogy ebben a kérdésben szolidaritást vár Berlintől. Jól értesült források szerint Varsóban azt szeretnék, ha a Szentpétervár melletti Viborg kikötőből a Rostock közelében lévő Greifswald között épülő földgázvezetéket egy lengyelországi leágazással is ellátnák.