eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Politikai nehézséget okozhat Washingtonnak az északi-sarkvidéki jégréteg olvadása

Politikai és katonai értelemben is bonyodalmat jelenthet az Egyesült Államok számára a globális felmelegedés és az északi-sarkvidéki jégréteg olvadása - vélekednek amerikai tudósok és katonai szakértők.

A héten egy Washingtonban rendezett szakmai konferencián a tudósok megállapították, hogy a változások nyomán elsősorban a nyersanyagok kiaknázása, az energiaforrások biztosítása és a szállítási útvonalak kialakítása terén nézhet szembe nehézségekkel az ország.

Timothy McGee amerikai ellentengernagy, a haditengerészet meteorológiai és oceanográfiai szakértője felhívta a figyelmet, hogy ideje volna alaposabban foglalkozni a klímaváltozás gazdasági és geopolitikai következményeivel. Tekintettel arra, hogy a Föld gáz- és olajtartalékainak mintegy negyede az északi-sarkvidéki térségek mélyén rejlik, ennek a területnek - a jégréteg olvadásával - egyre nagyobb lesz a stratégiai jelentősége.

McGee az Északi-sarkvidék egyelőre feltáratlan területét a 100 évvel ezelőtti Közép-Kelethez hasonlította, amikor a nyugati országok elkezdtek versengeni az ott felfedezett ásványkincsekért. Az ellentengernagy véleménye szerint ezért az Egyesült Államoknak most határozottabban kellene képviselnie az érdekeit az Északi-sarkvidéken.

A konferencián felvetődött, hogy mivel Washington nem írta alá az új nemzetközi tengerjogi egyezményt, egyelőre az is kérdéses, hogy ennek híján érvényesítheti-e egyáltalán egy saját gazdasági övezet megszerzésére irányuló igényét az Északi-sarkvidéken.

A sarki jégréteg olvadása azonban pozitív következményekkel is járhat a nemzetközi kapcsolatokban. Az Egyesült Államok és Oroszország például minden idők legnagyobb vasúti projektjét tervezi: már folynak az egyeztetések egy a Bering-szoros alatt húzódó 110 kilométeres alagút megépítéséről.

Címlapról ajánljuk
Guruló rendelők a hiányzó háziorvosok helyett – így működik a telemedicinális gyógyítás

Guruló rendelők a hiányzó háziorvosok helyett – így működik a telemedicinális gyógyítás

Az elmúlt egy évben a leghátrányosabb helyzetű hazai települések közül negyvenben indult el a telemedicinális ellátás, amellyel a megszűnt háziorvosi rendeléseket igyekeznek pótolni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője azt mondta az InfoRádióban, hogy a visszajelzések döntő többsége pozitív, a modern technológia segítségével akár több száz kilométeres távolságból is tudnak tanácsokat adni az orvosok.

Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Két legyet egy csapásra – így foglalható össze leginkább Németország védelmi miniszterének az Egyesült Államokban tett látogatása. Boris Pistorius egyrészt határozott kommunikációval igyekezett hangsúlyozni, hogy a szövetségesek számíthatnak Németországra,. Másrészt nem hagyott kétséget afelől, hogy országa számít az Egyesült Államok támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×