eur:
388.07
usd:
360.12
bux:
69016.26
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Lesz-e előrelépés a brüsszeli csúcson?

Az unió alkotmányos szerződését váltó új dokumentum kidolgozása lesz a fő témája a csütörtökön kezdődő kétnapos brüsszeli csúcsnak. A találkozó egyben a féléves német elnökség lezárását is jelenti. Az, hogy a hat hónapot sikerrel zárhatja-e Berlin, azaz, hogy lesz-e kompromisszum az új szerződésről, egyelőre még kétséges. A legádázabb viták a többségi szavazás és a külügyminiszteri poszt körül várhatóak.

Lesz-e lengyel vétő az uniós csúcson? Vagy esetleg brit? Ezt találgatják az elemzők a csütörtökön kezdődő állam- és kormányfői találkozó előtt. A brüsszeli értekezlet fő témája az alkotmányos szerződés, pontosabban annak átdolgozott változata lesz.

Az már egyértelmű, hogy a 27 tagállam kerülni fogja az alkotmány elnevezést. Helyette már egy ideje szerződésről beszélnek. Ezzel akarják elkerülni, hogy bárhol is népszavazást tartsanak a dokumentumról, ha arról sikerül a tagállamoknak megállapodniuk. 2005-ben ugyanis referendumon bukott el az évek alatt tető alá hozott alkotmányos szerződés.

A belpolitikának szólt


A franciák és a hollandok mondtak rá nemet. Más kérdés, hogy az elemzők szerint nem is a dokumentumnak, hanem a belpolitikának szólt az elutasítás, ám mindez a helyzeten nem változtatott. Azóta folyt a gondolkodás a tagállamokban, hogyan lehet újraéleszteni a folyamatot. Mert az alkotmány átalakította volna a döntéshozatali rendszert, amely 27 taggal már igen csak nehézkesen működik.

Se túl vaskos, se érthetetlen


Az idén januárban kezdődött féléves német uniós elnökség célkitűzése az volt, hogy elindítsa a folyamatot. A korábbi szövegből átmenteni, ami használható, emellett ügyelni arra, hogy ne legyen se túl vaskos a dokumentum, se pedig érthetetlen.

Ám hiába a szándék, kétséges, hogy sikerül-e továbblépni. A lengyelek ugyanis saját szavazati arányukat féltik, hiszen a dokumentum értelmében jelentősen megcsappanna erejük az unióban.

Akárcsak a spanyoloknak. Madrid azonban a britek javaslata ellen ágál, amely korlátozná a közösségi külügyminiszter hatáskörét. London az alapjogokról szóló részt is kihagyná az új szerződésből, mondván: annak szabályozására ott van az Emberi Jogok Európai Egyezménye.

Merkel nehéz helyzetben


Egy biztos: nincs könnyű helyzetben a német kancellár, hiszen félő, ha az új szerződés tető alá hozása érdekében egyetlen pontot is vitára bocsátanak az alkotmányból, az akár lavinát indíthat el, hiszen mindegyik tagállam más- és más ügyet vehetne elő.

Márpedig a cél az, hogy a szerződésről még az idén megállapodjanak a tagállamok, egy kormányközi konferencia keretében, 2008-ban pedig ratifikálják a dokumentumot, amely a 2009-es európai parlamenti választás előtt lépne hatályba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.

18 kínai-magyar megegyezés született - bejelentették a konkrétumokat

A külgazdasági és külügyminiszter számolt be azon fontosabb projektekről, amelyekkel kapcsolatban a kínai elnök és delegációjának budapesti tartózkodása idején megállapodást kötöttek. Reptéri gyorsvasút, olajvezeték, "szupergyors" határátkelőhely is létesül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×