eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

"Támadnunk kell, mielőtt szert tesznek a bombára"

Ha nincs más megoldás az iráni nukleáris program leállítására, meg kell támadni az országot, különben atombombára tesz szert, aminek beláthatatlan következményei lennének" - jelentette ki John Bolton, az Egyesült Államok korábbi ENSZ-nagykövete, aki jelenleg is nagy befolyással bír az elnöki adminisztrációra.

A politikus a The Daily Telegraph-nak kifejtette: az Európai Uniónak komolyabban kell kezelnie az iráni problémát, és el kell ismernie, hogy az ország urándúsítási programjának leállítására tett diplomáciai erőfeszítései kudarcot vallottak.

"Irán tökéletesítette a technológiáját, nagyot lépett előre, az időnk véges" - fogalmazott John Bolton.

A diplomata szerint először "valóban fájdalmas" gazdasági szankciókat kell elfogadni, majd elő kell segíteni a rendszerváltást Iránban, de ha ez nem lehetséges, akkor katonai erővel szét kell zúzni a nukleáris létesítményeket.

Haladnak

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vasárnap Natanzban tartott ellenőrzést, a szakértők 1.312 urándúsító centrifugát találtak. Szakemberek szerint 3 ezer centrifugával egy év alatt lehet egy atombombához elegendő, magasan dúsított urániumot előállítani.

Korábban úgy vélték, hogy Iránnak még körülbelül két évre van szüksége atomtechnológiájának tökéletesítéséhez, és további két évre az atombombához elegendő hasadóanyag felhalmozásához.

Most azonban az atomenergia-ügynökség szakértői azt tapasztalták, hogy a közel-keleti országban már képesek az atomerőművekben szükséges 4 százalékos tisztaságú uránium előállítására.

Atombomba készítéséhez legalább 84 százalékos tisztaságáú hasadóanyagra van szükség.

A NAÜ főtitkára, Mohamed el-Baradei szerint most arra kell koncentrálni, hogy megakadályozzák Iránt az ipari mértékű urándúsítás elérésében.John Bolton közölte: világos, hogy Irán nem hajlandó leállítani nukleáris programját, ha ezt el akarják érni, jelentős mértékben növelni kell a perzsa államra nehezedő nyomást.

A politikus hangsúlyozta: ha nem használnak a szankciók, és nem sikerül rendszerváltást elérni az országban, akkor nem marad más választás, mint az erő használata.

"Ha dönteni kell a fegyveres beavatkozás és az atombombával rendelkező Irán között, akkor szerintem az előbbi mellett kell határozni" - fogalmazott az Egyesült Államok korábbi ENSZ-nagykövete.

A politikus szerint a mostani iráni helyzet hasonló ahhoz, mint amikor Adolf Hitler német diktátor csapatai a versailles-i béke előírásait felrúgva bevonultak az addig demilitarizált övezetnek számító Rajna-vidékre, de Franciaország és Nagy-Britannia tétlen maradt.

Irán tagadja, hogy atomprogramja katonai célokat szolgál, az ország vezetői szerint csak áramtermelésre használnák a dúsított uránt.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×