eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

"A politikusnak hazudnia kell, hogy hatalomra kerülhessen"

Ahhoz, hogy valaki sikert érjen el a politikában, hazudnia kell - állítja szerdai számában a La Derniere Heure című belga lap, amely az új francia elnök beiktatása kapcsán a különböző francia választási kampányokban tett ígéretek megvalósulását vizsgálta. A lap szerint a politikusok a be nem tartott ígéretek "királyai".

A játék része, amikor a francia elnökjelöltek - akárcsak a világ politikusainak nagy többsége - egymás után teszik az ígéreteket, hogy megválasszák őket.

A lap felidéz néhányat az új francia elnök, Nicolas Sarkozy elődjeinek be nem tartott fogadkozásaiból.

A sort a XIX. század közepén hatalomra jutott Louis Napoleon Bonapartéval kezdi, akit eredetileg köztársasági elnöknek választottak a franciák, s ekkor meg is ígérte, hogy tiszteletben tartja majd a demokráciát, valamint a köztársasági berendezkedést.

Néhány évvel később pedig III. Napoleon néven császárrá koronáztatta magát.

Barátját nevezte ki

A de Gaulle-t követő Georges Pompidou megválasztása után azt ígérte, hogy "szabaddá teszi az információt", azaz akadálytalanná a sajtó munkáját, azután pedig saját barátját ültette a francia médiahatóság élére, aki gondoskodott róla, hogy rendre intse a Pompidounak nem tetsző újságírókat.

Francois Mitterrand a foglalkoztatás javítását mondta egyik prioritásának, egymillió munkahely teremtését ígérve a fiataloknak, s emellett 35 órás munkahetet, az alapvető termékekre nulla százalékos áfát, a nőknek 55 éves nyugdíjkorhatárt, a férfiak és nőknek egyenlő bérezést helyezett kilátásba.

Chirac és a "zéró tolerancia"

Egyiket sem sikerült betartania. Jacques Chirac pedig a bűnözőkkel szembeni kíméletlen fellépést, "zéró toleranciát" ígért, s persze ez sem valósult meg.A belga lap persze elismeri: önmagában az, hogy a politikusok csak ígéreteik egy részét teljesítik, nem jelenti, hogy javíthatatlan hazudozók lennének.

"Gyakran ők maguk is remélik, hogy célhoz érhetnek, ám a rendelkezésükre álló eszközök gyakran lefékezik lelkesedésüket" - olvasható a lapban, amely példaként Chirac esetét hozza: az elnök hivatalba lépésekor döbbent rá, hogy az állam pénzügyei katasztrofális állapotban vannak, s hogy emiatt tervei egy részét el kell halasztania.

Hazugság nélkül nincs esély

"Ha a politikusok nem hazudnának, nem lenne semmi esélyük a megválasztásra. Seguin, Barre, vagy Rocard tudnának erről mesélni. Õk, akik mindig az igazmondást hirdették, gyakran meg is fizették ennek az árát" - írja a lap, néhány neves francia politikus pályájára utalva.

"Akkor hát ahhoz, hogy sikert érjünk el a politikában, hazudni kell? Igen, még akkor is, ha végső soron a szavazók azt szeretik választani, aki a legjobban hazudik" - olvasható a La Derniere Heure című belga újságban.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×