eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Videó - fegyveres bandák hirdetik magukat

Fegyveres bandák használják a YouTube-ot és a MySpace-t arra, hogy üzenetet küldjenek egymásnak és a külvilágnak létezésükről. A felvételeket bárki megnézheti: a szolgáltatók hiába tiltják meg a fenyegető tartalmú videók feltöltését, naponta szaporodik a számuk.

Az egyik ilyen, felkavaró tartalmú videót a Younger Woolwich Boyz nevű londoni banda töltötte fel a világhálóra. Az összeállításba olyan képeket válogattak össze, amelyeken a tagok, tizenéves színesbőrű fiatalok pózolnak pisztolyokkal a kezükben.

A videón a banda több tagja is látható, beceneveik is megjelennek a feliratokon. A háttérben a csoportról szóló rapszám hallható.

A klipben megemlékeznek az "elesett harcosokról" is, azokról a bandatagokról, akiket rivális csoportok öltek meg. A szakértők szerint az internetes videók hatására folytatódhat az agresszió.

Senki nem jelentette

Korábban is tartottak attól, hogy a fegyveres bandák közötti összecsapások továbbgyűrűznek és kezelhetetlenné válnak, ezt csak megerősítették az elmúlt hetek londoni lövöldözései: tizenegy nap alatt három gyerek esett áldozatul ilyen bűncselekménynek.

A YouTube szerint a Younger Woolwich Boyz filmjét több mint 24 ezren látták, de senki nem jelentette a szolgáltatónak, hogy problémája lenne a videó tartalmával.

A szolgáltatók is felelősek?

Lucy Cope, aki egy bandák közötti fegyveres összecsapásban vesztette el fiát, ezért megalapította az Anyák a fegyverek ellen nevű civil szervezetet, úgy véli, a filmek arra csábíthatják a fiatalokat, hogy azonosuljanak a készítők elképzeléseivel.

"Undorító ez az egész. Ez az oka annak, hogy rengeteg a fiatalkorú bűnöző és áldozat: a gyerekek azt hiszik, laza, ha ilyen bandákhoz csatlakoznak" - mondta a gyászoló anya.

"A felvételeken 15-17 éves gyerekek láthatók, a háttérben azonban felnőttek vannak, ők irányítják a fiatalokat" - tette hozzá.

"A YouTube is felelős a gyerekeinkért. Ez szégyen. A videókat szűrni kéne" - fakadt ki Lucy Cope.Importált igazságszolgáltatás

A Younger Woolwich Boyz minden bizonnyal egy másik hasonló szervezet, a Woolwich Boyz egyik ága, amelyet eredetileg szomáliai bevándorlók hoztak létre. Õk is fegyverekkel védték területüket a rivális bandák, például a Ghetto Boys ellen.

A háború sújtotta Szomáliában a fegyverek szinte valutának számítanak, a bevándorlók pedig az ottani "igazságszolgáltatást" is magukkal hozták Nagy-Britanniába.

A rendőrség éber

A MySpace már eltávolított egy videót, amelyet a dél-londoni "Don't Say Nothing" nevű banda töltött fel a szerverükre, és amelyen egy véresre vert, majd vetkőzésre kényszerített fiú látható.

A brit rendőrség követi a bandák internetes nyomait, és bár a két website is betiltotta az erőszakos tartalmú videók feltöltését, naponta újabb és újabb tízezer hasonló felvétel kerül fel az oldalakra.


Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×