eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Négy évet kapott az iszlámot kritizáló blogger

Négyéves börtönbüntetésre ítélte egy egyiptomi bíróság azt a férfit, aki az iszlám vallást és Hoszni Mubarak elnököt szidalmazta intenetes naplójában. Jogvédők szerint az ítélet egyútal üzenet a kritikus bloggerek ezreinek.

Abdul Karim Nabil Szoliman az iszlámot és a vallás egyik legfontosabb felsőoktatási intézményét, a kairói al-Azhar egyetemet kritizálta, míg Hoszni Mubarak elnököt diktátornak nevezte blogjában.

A 22 éves férfi korábban az al-Azhar diákja volt, de az intézményt a "terror egyetemének" írta le, amely meggátolja a szabad gondolatok kifejezését.

Ezen mondatai miatt kicsapták, és az intézmény nyomására vádat emeltek a blogger ellen, majd 2006 novemberében letartóztatták.

Szolimant a bíróság bűnösnek találta az iszlám szidalmazásában, lázadásra való felbujtásban és az elnök rágalmazásában, amiért összesen négy éves börtönbüntetést kapott.

Csak szavak?

A joghallgató azzal védekezett, hogy csak a véleményét kívánta kifejezni, de a vádak közül semmit sem akart végrehajtani, míg ügyvédjei az internetes véleménynyilvánítás szabályozatlanságával érveltek. Az ügyész ezzel szemben kijelentette: ha nem kap börtönbüntetést a blogger, az többeket is hasonló cselekedetre ösztönözhet, ami komoly problémákhoz vezethet.

A 22 éves férfi az első, aki ellen internetes naplóbejegyzései miatt ítéltek el. Emberi jogvédő csoportok szerint nagyon kemény ítélet született, amely egyúttal figyelmeztető üzenet a bloggerek ezreinek.

A blogger pere ellen Stockholmban, Londonban, Rómában, Párizsban és New Yorkban is tartottak tüntetést az egyiptomi konzulátus előtt. Az interneten mozgalom szerveződik Szoliman kiszabadításáért, aki már saját Wikipedia-szócikkel is büszkélkedhet.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×